eucharistieWat is eucharistische aanbidding?

Eucharistische aanbidding is het aanbidden van de geconsacreerde hostie. Deze wordt hiervoor meestal geplaatst in een gouden houder, de monstrans. De geconsacreerde hostie is volgens de rooms-katholieke kerk het lichaam van Jezus zélf, in de gedaante van brood.

De oorsprong hiervan is dat Jezus zichzelf gaf aan zijn leerlingen tijdens het laatste avondmaal. Hij brak het brood en deelde het aan zijn vrienden uit en zei: “Dit is mijn Lichaam, dat voor jullie gebroken zal worden”. In de geconsacreerde hostie is Jezus werkelijk in ons midden aanwezig en kan Hij worden aanbeden.

2014 06 22 Aanbidding MGP 19aWanneer kan ik naar de eucharistische aanbidding?

Het hele jaar door heeft u van maandag t/m vrijdag van 19.30 tot 22.30 uur de mogelijkheid om deel te nemen aan de aanbidding in de Maria Geboortekerk. Dit is direct na de H.Mis van 19.00 uur in de sfeervolle aanbiddingskapel in de kerk. Daarnaast is er elke donderdag gelegenheid van 16.00 tot 18.00 uur. De kerk is gelegen aan de Berg en Dalseweg 42 in Nijmegen. U bent van harte welkom!

Het is goed dat alles wat in onze parochie wordt gedaan, geconcentreerd wordt rond Jezus zélf. Wat is dit een zegen voor uzelf, en voor alle parochianen als basis voor alle activiteiten van onze parochie.


eucharistie2Wat kan ik het beste doen tijdens de eucharistische aanbidding?
Tijdens de aanbidding kunt u in stilte bij Jezus zitten of neerknielen. Eigenlijk hoeft uzelf helemaal niets te doen. Het beste dat u kunt doen, is uw hart openstellen en ontvangen wat God u wilt geven. Op deze manier komt u écht tot rust. U kunt al biddend op zoek gaan naar het wezenlijke van ons bestaan. God spreekt in de stilte, ook speciaal tot ú!


Hoe kan ik inspiratie opdoen voor de eucharistische aanbidding?

Graag bevelen we de volgende inspirerende lezingen van harte bij u aan, die de afgelopen jaren in ons parochiecentrum zijn gehouden:

play 19-05-2019: lezing Maria en de Aanbidding door Mgr De Jong
play
28-11-2018: lezing Aanbidding als weg van Heiliging door Vader Pierik
play
26-11-2017: lezing Memento Mori of Carpe Diem door Dr Joseph Geelen CRL [slides]
play
18-06-2017: lezing van Pater Paul Reehuis
play
20-11-2016: lezing van zuster Iuxta Crucem
play 22-11-2015: lezing priester Koos Smits
play 07-06-2015: lezing echtpaar Carlo & Mayke Beenakker
play 23-11-2014: lezing priester Marc Timmermans
play 22-06-2014: lezing priester Jeroen Smith


Hoe kan ik mij inschrijven voor een wekelijks aanbiddingsuur?

Net als veel anderen, kunt ook ú zich aanmelden voor een wekelijks uur eucharistische aanbidding. Zo’n wekelijkse persoonlijke afspraak met Jezus zélf is allereerst een hulp voor uzelf om trouw te blijven en te volharden. Het geeft Hem de mogelijkheid uw hart langzaamaan écht om te vormen. En ten tweede is hierdoor de kerk open voor andere mensen om zomaar even binnen te lopen.

Er is een aanbiddingsrooster waarop minimaal twee personen aanwezig moeten zijn op de volgende tijden: van maandag t/m vrijdag om 19.30-20.30, 20.30-21.30 en 21.30-22.30 uur. Daarnaast ook op donderdag om 16.00-17.00 en 17.00-18.00 uur. Dus denkt u hier a.u.b. eens over als u zich nog niet mocht hebben aangemeld.

Meer informatie over de aanbidding?info

Wilt u zich inschrijven voor de wekelijkse aanbidding? Of wilt u meer informatie over de eucharistische aanbidding in onze Maria Geboortekerk? Schroom dan niet een mail te sturen naar aanbidding@mariageboorte.nl, waarna we u snel zullen terugmailen of bellen. Wij zien uw reactie heel graag tegemoet!

Tot slot: wat zeggen anderen van de eucharistische aanbidding?

Paus FranciscusPaus Franciscus:
“Wat ik écht graag doe, is eucharistische aanbidding in de avond. Zelfs als ik afgeleid ben en aan andere dingen denk, of zélfs als ik al biddend in slaap val. ’s Avonds tussen zeven en acht uur verblijf ik voor het gezegende sacrament voor een uur aanbidding.”

Moeder TheresaMoeder Teresa:
“Een parochie die de aanbidding weer in ere herstelt, zal vroeg of laat tot bloei komen.”

Paus Benedictus XVIPaus Benedictus XVI:
“Vóór om het even welke activiteit en vóór welk verlangen ook om de wereld te veranderen, is er eerst nood aan aanbidding. Deze maakt ons echt vrij en geeft ons kracht om tot actie over te gaan.”

theresiaTheresia van Lisieux:
“Mijn hemel is verborgen in de kleine hostie. En daar luistert mijn milde Verlosser dag en nacht naar mij. O, hoe gelukkig is het moment wanneer U mij, in uw tederheid omvormt in U. Deze liefdeseenheid is mijn hemel op aarde, mijn onuitsprekelijke bedwelming.”

Paus Johannes Paulus IIPaus Johannes Paulus II:
“Eén waarlijk moment van aanbidding is meer waard dan welk werk van de kerk ook.”