Wat is eucharistische aanbidding?

2014 06 22 Aanbidding MGP 19aAanbidding is een bijzondere manier van bidden. In de eucharistische aanbidding staat Jezus centraal op een buitengewone manier. We geloven dat Hij, God-met-ons, zichtbaar aanwezig is in het brood (de eucharistie). Daarom wordt dit brood letterlijk "in het midden" geplaatst. Het wordt in een mooie houder op het altaar geplaatst. We noemen dat een monstrans die de "geconsacreerde hostie" laat zien. Wij kijken naar Jezus en Hij kijkt naar ons. Deze manier van bidden gaat terug tot het laatste avondmaal. Het moment waarop Jezus aan zijn leerlingen uitlegt dat Hij gaat sterven en dat Hij in hun midden blijft op deze buitengewone manier. Een verdere uitleg hiervan is te beluisteren in de uitzending "Andries en de wetenschappers" van 20 oktober 2020. Daar vertelt hoogleraar natuurkunde Carlo Beenakker hoe hij dat beleeft. Hij is regelmatig in onze kerk te gast en iemand die het uit eigen ervaring goed kan uitleggen. 

Zoals gezegd is de oorsprong van deze manier van bidden dat Jezus zichzelf gaf aan zijn leerlingen tijdens het laatste avondmaal. Hij brak het brood en deelde het aan zijn vrienden uit en zei: “Dit is mijn Lichaam, dat voor jullie gebroken zal worden”. Dit vieren we in iedere eucharistieviering. In de aanbidding gaat deze viering dus "verder", zodat we meer tijd krijgen. Tijd nemen, tot rust komen, overdenken dat God in ons leven aanwezig wil zijn, is belangrijk. Het biedt een rustpunt in ons verder vaak drukke bestaan. 

Wanneer kan ik naar de eucharistische aanbidding?

Het hele jaar door bent u van maandag t/m vrijdag van 19.30 tot 22.00 uur welkom in de Maria Geboortekerk om op deze manier "met focus" te bidden.eucharistie Dagelijk aansluitend aan de H.Mis van 19.00 uur in de sfeervolle aanbiddingskapel in de kerk. Daarnaast is er elke donderdag gelegenheid van 16.00 tot 18.00 uur. 

We vinden het belangrijk om op deze manier alles wat we in de kerk doen te concentreren rond Jezus zélf. Hij is immers de bron van ons geloof. 


Wat kan ik het beste doen tijdens de eucharistische aanbidding?
Tijdens de aanbidding kunt u in stilte bij Jezus zitten of neerknielen. Eigenlijk hoeft uzelf helemaal niets te doen. Het beste dat u kunt doen, is uw hart openstellen en ontvangen wat God u wilt geven. Op deze manier komt u écht tot rust. U kunt al biddend op zoek gaan naar het wezenlijke van ons bestaan. God spreekt in de stilte, ook speciaal tot ú!


Hoe kan ik mij inschrijven voor een wekelijks aanbiddingsuur?

eucharistie2Net als veel anderen, kunt ook ú zich aanmelden voor een wekelijks uur eucharistische aanbidding. Zo’n wekelijkse persoonlijke afspraak met Jezus zélf is allereerst een hulp voor uzelf om trouw te blijven en van gebed een "goede gewoonte" te maken. Het geeft Hem de mogelijkheid uw hart langzaamaan écht om te vormen. En ten tweede is hierdoor de kerk open voor andere mensen om zomaar even binnen te lopen. Wilt u zich inschrijven voor de aanbidding? Schroom dan niet een mail te sturen naar info@mariageboorte.nl.

   

Tot slot: wat zeggen anderen van de eucharistische aanbidding?

Paus FranciscusPaus Franciscus:
“Wat ik écht graag doe, is eucharistische aanbidding in de avond. Zelfs als ik afgeleid ben en aan andere dingen denk, of zélfs als ik al biddend in slaap val. ’s Avonds tussen zeven en acht uur verblijf ik voor het gezegende sacrament voor een uur aanbidding.”

 

Moeder Teresa:
“Een parochie die de aanbidding weer in ere herstelt, zal vroeg of laat tot bloei komen.”

 

Paus Benedictus XVIPaus Benedictus XVI:
“Vóór om het even welke activiteit en vóór welk verlangen ook om de wereld te veranderen, is er eerst nood aan aanbidding. Deze maakt ons echt vrij en geeft ons kracht om tot actie over te gaan.”

theresia

 

Theresia van Lisieux:
“Mijn hemel is verborgen in de kleine hostie. En daar luistert mijn milde Verlosser dag en nacht naar mij. O, hoe gelukkig is het moment wanneer U mij, in uw tederheid omvormt in U. Deze liefdeseenheid is mijn hemel op aarde, mijn onuitsprekelijke bedwelming.”