In deze tijd is het voor veel parochies moeilijk om vrijwilligers te vinden. Het gevolg daardoor kan zijn dat één vrijwilliger veel taken op zich neemt, omdat niemand anders die doet. De pastoor of kapelaan is op zoek naar iemand die de plaats van de vrijwilliger, die gestopt is, op te vullen. Het is een hele gewone manier van werken, maar of dit werkt is nog maar de vraag. Natuurlijk is het belangrijk dat de pastorale zaken in de parochie doorgaan en dat hier vrijwilligers voor nodig zijn is duidelijk en we moeten niet nalaten deze te zoeken.

Het kan ook anders: de parochie helpt mensen te ontdekken waar zij goed in zijn. Welke dingen die je in de parochie zou kunnen doen geven jou vreugde? De meesten weten dat ik enige jaren badmeester ben geweest. Het is wonderlijk hoe dit zo gekomen is, want uit mezelf had ik nooit deze stap gemaakt.
De zwemvereniging waar ik lid van was, vierde haar 25-jarig jubileum. Iedereen die lid was mocht gratis komen zwemmen en aangezien ik graag zwom ben ik toen gegaan. Een badmeester zag dat ik vreugde beleefde aan het spelen met de kinderen. Dit was voor hem een reden om mij te vragen badmeester te worden. Even heb ik erover nagedacht voor ik toestemde. Het betekende immers dat ik een opleiding moest volgen om ‘zwemleider’ te worden en daarnaast moest ik ook een EHBO-diploma behalen. Mijn agenda liet het toe, maar belangrijker nog, ik ontving vreugde als ik de kinderen mocht leren zwemmen. Ook ben ik jaren als koster actief geweest in de parochie waar ik woonde. Het was iets totaal anders en het gaf mij vreugde.

In de parochiegemeenschap kunnen ook anderen zien waar je goed in bent, wat jou vreugde geeft. En mocht je dat niet weten, dan is het goed op zoek te gaan naar je verborgen talenten. Iets totaal anders doen dan wat je in je dagelijkse leven doet.
De parochie mag een plaats zijn waar je je verborgen talenten of charisma’s gebruikt voor de opbouw van het Rijk van God. Ik denk dat het een belangrijke bijdrage kan geven aan je geloofsgroei. Elke zondag naar de kerk gaan is goed, maar wat kan ik nog meer doen om mijn geloof te laten groeien?

Vele handen maken licht werk. Om een betekenisvolle gemeenschap te zijn, zijn heldere verwachtingen van belang. Wij willen parochianen immers niet alleen verwelkomen voor de vieringen in het weekend, maar wij verwachten van iedere parochiaan, dat hij of zij, een bijdrage levert aan de opbouw van onze gemeenschap. Het laat zien, dat de parochie een gemeenschap is, die samen het evangelie willen uitdragen. Iedereen heeft charisma’s en talenten van God ontvangen. Deze willen we niet wegstoppen maar inzetten voor Gods Rijk.

In onze gemeenschap zijn veel mogelijkheden waarvoor je je kunt inzetten. Het kunnen heel praktische dingen zijn, waarbij je de handen uit de mouwen moeten steken, zoals bijvoorbeeld: het welkomstteam versterken, koffie schenken na de eucharistieviering op zondag, helpen bij de eerste communievoorbereiding, gastvrouw of -heer zijn op de pastorie, meehelpen bij het tuinonderhoud. Of juist meer actief zijn op de achtergrond, zoals administratieve werkzaamheden of het meehelpen met de livestream en nog veel meer. Het belangrijkste criterium is dat het jou vreugde geeft.

kapelaan Juan van Eijk

Vorige artikel

Terug naar welkompagina