Oud en nieuw
Het oude kerkelijk jaar loopt ten einde en het nieuwe staat voor de deur. We gaan ons voorbereiden op Kerst en kijken al uit naar een kerstdiner onder de schemering van theelichtjes. Zo ver is het nog niet. We sluiten het kerkelijk jaar eerst af met een hoogfeest: Christus, Koning van het heelal. Een grandioze titel die als siervuurwerk het kerkelijk jaar afsluit zodat het nieuwe kerkelijk jaar met advent kan beginnen.

Met oud en nieuw hebben veel mensen goede voornemens: we willen meer gaan sporten, meer boeken lezen, of vaker bij familie op bezoek. Vanaf het nieuwe jaar ben ik een nieuw mens! Na een paar maanden komen we onszelf dan tegen. Ik betrap mezelf op de bank met een zak chips en denk: hé dat was niet mijn voornemen. Dan blijkt dat ik om klokslag twaalf uur niet veranderd was in een ander mens, maar mezelf ben gebleven. De zak chips heeft me ingehaald. De praktijk is lastig, maar de goede bedoeling is er.

We vieren nu Christus, Koning van het heelal. Met Jezus kunnen we de wereld aan. Wat kan er mis gaan als de Koning van het heelal met ons is? Op oudejaarsavond denken we dat we het nieuwe jaar wel de baas zijn. Vol goede voornemens treden we het nieuwe jaar tegemoet. Laten we een paar goede voornemens maken voor het nieuwe kerkelijk jaar. Niet om meer te sporten of weer eens te gaan lijnen, maar om te groeien in ons geloof. Wat kan er mis gaan? De kerk kent vele heiligen met indrukwekkende levensverhalen. Misschien denken we dat we zo gaan worden. Misschien zijn we bang nooit zo te kunnen worden. Gelukkig hoeven we niet allemaal een heiligenleven te leiden waar een spannende film van gemaakt wordt. Onze goede voornemens mogen veel kleiner zijn, als we maar goede voornemens maken. Als we maar proberen om steeds een klein stapje te zetten. Als we onszelf betrappen met een zak chips op de bank, dan zeggen we gewoon: morgen probeer ik het weer!

Advent
De advent opent een nieuw jaar. Dit nieuwe jaar beginnen we met de voorbereiding op Kerst. Voorbereiding op een nieuw begin. Voorbereiding op de geboorte van Jezus. Het nieuwe kerkelijk jaar geeft ons dus tijd en ruimte. We hoeven er nog niet te zijn. We weten dat we er nog niet zijn. We mogen nog groeien. In de advent maken we zelfs ruimte vrij in het kerkelijk jaar om te kunnen groeien naar Kerst toe.

Ik hoop dat we deze advent de ruimte mogen voelen om te groeien in geloof. Dat we terugkijkend op het afgelopen kerkelijk jaar de mooie momenten mogen koesteren en de vol goede moed het nieuwe kerkelijk jaar in mogen gaan.

Nick Kersten, stagiair

Vorige artikel

Terug naar welkompagina