Blog

De Nijmeegse 4Daagse als pelgrimstocht

Het is weer die tijd van het jaar waarin Nijmegen wordt overspoeld door tienduizenden wandelaars van over de hele wereld. Voor velen is de 4Daagse meer dan alleen een wandelevenement; het is een ware pelgrimstocht. Pelgrimeren is een eeuwenoud religieus gebruik waarbij gelovigen op weg gaan naar een heilige plek om spirituele groei te ervaren. In onze moderne samenleving, waarin het spirituele soms op de achtergrond raakt, biedt de 4Daagse een gelegenheid voor 'pelgrims' van alle geloofsovertuigingen om dieper in zichzelf te duiken en verbinding te voelen met iets groters dan zichzelf.

Waar zien wij de overeenkomsten tussen de 4Daagse en onze spirituele reis als Christenen?

Samen op weg zijn

Mensen vanuit alle hoeken van de aarde komen hier samen om dezelfde wegen te bewandelen, letterlijk en figuurlijk. Net zoals Jezus mensen van verschillende achtergronden uitnodigde om samen op te lopen, biedt de 4Daagse ons een vergelijkbare gelegenheid om onze broeders en zusters van overal te ontmoeten en te omarmen. 

Ontberingen trotseren

De 4Daagse is geen makkelijke tocht. Het vergt moed, volharding en toewijding om de afstanden te overbruggen en de lichamelijke uitdagingen te trotseren. Net zoals Jezus op zijn kruisweg afzag en volhardde voor een hoger doel, leren wij door het afzien tijdens de 4Daagse onze innerlijke kracht en vastberadenheid kennen. Het is een moment van bezinning waarin we onze persoonlijke grenzen verleggen en ontdekken dat we meer kunnen dan we ooit hadden gedacht.

Vieren!

Na vier dagen van genieten en lijden komt het hoogtepunt: de glorieuze intocht op de Via Gladiola. Hier vloeien tranen van vreugde en emotie, want we vieren niet alleen onze persoonlijke prestaties, maar ook de band die we hebben gevormd met mede-wandelaars. In het vieren van onze overwinningen delen we in de triomf van gemeenschap en verbinding. Zoals in onze parochie, waar we samenkomen om het leven te vieren, versterkt de 4Daagse onze betrokkenheid bij elkaar en herinnert ons eraan dat we samen sterker staan.

Als katholieke gemeenschap in Nijmegen kunnen we veel leren van de waarden die de Nijmeegse 4Daagse belichaamt. We kunnen deze gelegenheid aangrijpen om ons geloof te verdiepen, om onze wereldse gemeenschap te omarmen, om onze kracht te ontdekken in tijden van uitdaging, en om ons te verheugen in het vieren van onze successen, samen met onze naasten.

Dus, als u dit jaar de 4Daagse loopt of erbij betrokken bent, laten we dit evenement aangrijpen als een pelgrimstocht van het leven, waarbij we leren, groeien en onze gemeenschap versterken. Laten we samen oplopen, pelgrim zijn, afzien en samen vieren!

Veel plezier, succes en zegen namens het parochiebestuur Heilige Stefanus,

 

Hiske Gude

 

Foto is van Emma van Sant op Unsplash 

 

Translations are automated (Google translate) so they might not be 100% accurate. 

Contactgegevens

Parochie Heilige Stefanus
Berg en Dalseweg 40
6521 JJ
Nijmegen
024-3221371

R.K. parochie Nijmegen