Blog

Foto van Marilene

Jongeren op weg naar WJD

‘’Maria stond op en ging met spoed.’’ (Lucas 1:39)

Met die woorden nodigde paus Franciscus de jongeren van over de hele wereld uit om naar Lissabon, Portugal te trekken om daar samen de Wereld Jongerendagen te vieren. Samen met zo’n 30 tot 40 jongeren uit onze parochie ben ik op zijn uitnodiging ingegaan en op het hoogtepunt van de WJD verzamelden zich zo’n 1,7 miljoen jonge christenen rond onze paus voor de slotmis. Wat een geweldige ervaring!

De reis met welke ik meeging -bisdom Roermond- was een busreis en we hebben voordat we in Lissabon aankwamen een heleboel bijzondere plekken bezocht. We zijn langs Lourdes gekomen en langs Fatima, we hebben een deel van de Camino gelopen en veel prachtige kathedralen en kerken gezien. Overal kwamen we jongeren tegen die op weg waren naar de WJD en het was zo bijzonder om met elk van hen je geloof, ervaringen en verwachtingen te kunnen delen. Het was opvallend hoe we op elke plek met zoveel gastvrijheid, warmte en liefde werden ontvangen. Met name in het bisdom Guarda waar wij ons voorprogramma hadden en we in gastgezinnen verbleven. De bewoners van Tortosendo hadden zelfs een groot welkomstfestival voor ons georganiseerd, vol Portugese muziek, zang en dans!

We hebben een heleboel mooie dingen meegemaakt en gezien, maar een paar persoonlijke hoogtepuntjes wil ik graag met u delen. Allereerst vond ik de lichtprocessie in Lourdes heel indrukwekkend, het waaide hard waardoor er vaak kaarsjes uitwaaiden, maar iedereen wilde graag zijn lichtje aan je doorgeven. Het was mooi de onderlinge verbondenheid op die manier te voelen.

Ook de diepe gesprekken die ik met mijn medereisgenoten heb gevoerd, hebben me geraakt en meer inzicht en vertrouwen gegeven.

Maar wat mij bovenal heeft geraakt, zijn de twee preken die paus Franciscus heeft gegeven, waarin hij ons vertelt dat God ons roept bij onze naam, dat Hij een plan met ons heeft. De paus zegt dat we ons licht moeten laten schijnen, dat we moeten opstaan en bovenal zegt hij: ‘Wees niet bang.’ Een boodschap die mij, en de vele andere jongeren, nog lang bij zal blijven. Ik raad u aan de preken van onze paus nog een keer na te lezen en om ook de kruisweg te bekijken, het is zeker de moeite waard.

We kijken nu al uit naar de volgende jongerendagen in Rome en Seoel!

Marilène (17 jaar)

Translations are automated (Google translate) so they might not be 100% accurate. 

Contactgegevens

Parochie Heilige Stefanus
Berg en Dalseweg 40
6521 JJ
Nijmegen
024-3221371

R.K. parochie Nijmegen