Blog

Nieuwe vice-voorzitter parochie; Mark Buck

Nieuwe vice-voorzitter parochie; Mark Buck

Beste parochianen, Met ingang van 1 januari 2022 mag ik vice-voorzitter van ons parochiebestuur zijn. We hebben in een bescheiden en eenvoudige viering stilgestaan bij het afscheid van mijn voorganger, Fons Plasschaert.

Daarin hebben we hem als gemeenschap veel dank betuigd voor zijn niet aflatende inzet in de afgelopen acht jaar. Tijdens die bijeenkomst heb ik uiteengezet welke ideeën er bij mij (en het gehele parochiebestuur) leven met betrekking tot de ontwikkeling van onze parochie. Graag deel ik die gedachten met jullie allen, in de wetenschap dat het werk van ons bestuur voor de gehele parochie is.

Allereerst: we zijn een gemeenschap, die bouwt op ons geloof in een Levende Christus. Gemeenschap zijn is -zeker in deze tijd- geen vanzelfsprekendheid of iets dat vanzelf gebeurt. Het vergt onderhoud en ook het continue besef dat we elkaar in onze parochie gegeven zijn. Gelukkig kent onze parochie een mooie verscheidenheid aan gemeenschappen in de verschillende locaties. Toch hoor ik in de diverse gesprekken die ik de afgelopen tijd heb mogen voeren ook terug: werk  aan die éne Stefanusparochie. Dat vraagt dus, naast het denken in 7 locaties of gemeenschappen, ook meer gaan denken vanuit onze éne levende Stefanusgemeenschap.

Eenheid in verscheidenheid dus, een thema dat me zeer aanspreekt.

Daar komt bij: we zijn geen gemeenschap van stenen, computers of algoritmes. We zijn een gemeenschap van geloof, dat zich manifesteert in mensen. De voornaamste opgave voor onze parochie en onze locaties is dus: we moeten daar zijn waar de mensen zijn. Die opgave zal in de komende jaren soms van ons vragen om dingen anders te doen dan we gewend zijn, om nieuwe wegen te verkennen en (wederom) om nog meer samen te werken.

Daar zijn waar de mensen zijn, is ook een voorname opgave voor ons parochiebestuur. Net zoals onze voorzitter, pastoor Eduard Kimman, wil ik daar als vice-voorzitter een gezicht van zijn. Dat betekent dat ik de komende jaren graag periodiek in gesprek ga met alle locatieteams, met het parochieberaad en met het pastoraatsteam. Ook wil ik graag op zondag vieringen bij de verschillende locaties bijwonen, liefst met een kop thee en een gesprek na afloop.

Samengevat: gemeenschap willen en dúrven zijn en daar zijn waar de mensen zijn. Dat zijn de twee voornaamste opdrachten die onze parochie in deze tijd heeft. De afgelopen jaren heb ik al veel mooie initiatieven mogen zien die daar een bijdrage aan leveren. In de komende jaren zullen we nog meer gaan samenwerken om vorm te geven aan een gemeenschap die leeft te midden van mensen in onze samenleving.

Daarmee is deze brief ook een uitnodiging: heeft u ideeën, wilt u meedenken en vooral meedoen aan de ontwikkeling van onze parochie: laat het me dan alstublieft weten. Ik ga dolgraag met u in gesprek. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u mij bereiken.

De afgelopen jaren zijn niet altijd even barmhartig geweest voor onze parochie. Maar zoals kerkvader Augustinus ons al voorhield: “Zoals wij zijn, zo zijn de tijden.”. Ik ben er van overtuigd dat we samen een mooie toekomst tegemoet gaan, gesterkt door ons geloof in God en die Ene, Levende Christus.

In geloof verbonden,

Mark Buck

vice-voorzitter parochiebestuur H. Stefanus Nijmegen

Translations are automated (Google translate) so they might not be 100% accurate. 

Contactgegevens

Parochie Heilige Stefanus
Berg en Dalseweg 40
6521 JJ
Nijmegen
024-3221371

R.K. parochie Nijmegen