MISSIONAIRE: IN LIEFDE GELOVEN.

Effata

Activiteiten Effata

Kunst en Religie. Lezing Kerstoratoria.

 • Datum: 29-11-2023
 • Soort activiteit: Lezing
 • Locatie: Dominicuskerk (ingang Groenewoudseweg)
 • Van : 10:30
 • Tot: 12:15

KUNST EN RELIGIE

 Vooraf

Al een aantal jaren worden in deze brochure activiteiten op het terrein van Kunst en Religie aangeboden. Zoals u in de inleiding van de brochure heeft gelezen gaan we steeds meer aan de slag met beeldende communicatie. De activiteiten van de kerngroep Kunst en Religie zijn daarvan een prachtig voorbeeld. 

Met deze activiteiten proberen we de relatie tussen (religieuze) kunst en religie in de praktijk vorm te geven. We hopen dat de deelnemers op deze wijze tot verdieping van hun geloofsbeleving komen. We richten ons met het programma ook nadrukkelijk naar buiten, naar de andere locaties van onze H. Stefanus Parochie en naar onze buurt. Deze activiteiten sluiten dan ook uitstekend aan bij het streven naar een goede communicatie met onze omgeving.

Iconen schilderen

 • Datum: 30-11-2023
 • Soort activiteit: Catechese
 • Locatie: Dominicuskerk (ingang Heyendaalseweg)
 • Van : 14:00
 • Tot: 16:30

ICONEN SCHILDEREN

Al sinds het voorjaar van 2009 is op de locatie Effata-Dominicuskerk een werkgroep bezig met het schilderen van iconen. Na een gebroken jaar door coronaperikelen zonder veel bijeenkomsten kunnen we in september weer van start gaan met de tweewekelijkse bijeenkomsten voor de deelnemers van de Iconenwerkgroep. Ik weet dat sommigen alweer staan te trappelen om te beginnen.

Inspirerende verhalen: De schoonheid van kersttijd.

 • Datum: 12-12-2023
 • Soort activiteit: Catechese
 • Locatie: Dominicuskerk (parochiecentrum)
 • Van : 14:00
 • Tot: 16:00

Inspirerende verhalen...  

DE SCHOONHEID VAN DE KERSTTIJD.

Waar we voorheen stiltewandelingen en recollecties hadden, zijn we in samenspraak met de deelnemers binnen een jaar overgegaan op wat nieuws. Maria Voss en René Klaassen hebben een jaar lang in zeven bijeenkomsten op dinsdagmiddagen verwarmende verhalen verteld. Een eerste serie over beroemde mannen uit de bijbel en een tweede soortgelijke Bijbelverhalen uit de vrouwelijke traditie. En wat schetst onze verbazing … de kring van deelnemers groeit. We komen om 14.00 u bij elkaar in de huiskamer van de pastorie. We praten even bij en luisteren vervolgens naar een verhaal. Vragen stellen mag, eigen ervaringen inbrengen mag, en na het verhaal volgt een gesprek, waarbij we elkaar vertellen over eigen ervaringen over eigen geloof of ongeloof, over vertrouwen en over de boodschap uit het verhaal. We gaan er dus het komend seizoen mee door. 

Bijeenkomst rond Nobelvredesprijswinnaar pater Pire.

 • Datum: 12-12-2023
 • Soort activiteit: Lezing
 • Locatie: Dominicuskerk (ingang Groenewoudseweg)
 • Van : 16:00
 • Tot: 19:30

‘Stem voor mensen zonder stem’

Inspirerende bijeenkomst over Nobelvredesprijswinnaar pater Pire

     Op 10 december 1958 – 65 jaar geleden dus – ontving de Belgische dominicaan Dominique Pire de Nobelprijs voor de Vrede.
Dinsdag 12 december vindt in de dagkapel van de Dominicuskerk (ingang Groenewoudseweg) van 16.00 tot 19.30 uur een inspirerende bijeenkomst plaats rond pater Pire, tot nu toe de enige r.-k. priester die onderscheiden werd met de Nobelvredesprijs. Onderdeel van de bijeenkomst is een lezing over pater Pire door de Nijmeegse lekendominicaan Dorry de Beijer. Na de lezing en het gesprek daarover bidden we samen de vespers. We sluiten de bijeenkomst af met een maaltijd.
     Pater Pire (1910-1969) werd bezield door het verlangen om ‘een stem te zijn voor mensen zonder stem’. Zijn leven stond volledig in het teken van het streven naar begrip tussen alle volkeren in de wereld en het oplossen van armoede. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij actief was in het verzet, zette hij zich met hart en ziel in voor de vele vluchtelingen in Europa. Hij wilde niet alleen hun materiële nood lenigen, maar hun ook het gevoel geven gezien te worden en van belang te zijn. Pire was een promotor van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hij zag dit document als een gemeenschappelijke taal voor gelovigen en niet-gelovigen. Tien jaar na de aanvaarding van de Universele Verklaring werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Daarna richtte hij onder meer de nog altijd bestaande internationale Vredesuniversiteit op, om mensen te scholen in conflictpreventie.
     Dorry de Beijer gaat in op de betekenis van Pire’s levenswerk en verbindt dat met haar eigen betrokkenheid bij vluchtelingen, momenteel als bestuurslid van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen.
     De organisatie van de bijeenkomst is in handen van ‘Dominicanen024’, een samenwerking van Nijmeegse lekendominicanen, dominicanessen en de Dominicuskerk. Iedereen is van harte welkom!. U kunt zich tot 5 december aanmelden door een email te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De entree is vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.
Pastor Hans Hamers en Ineke van Cuijk geven u graag meer informatie.

LEZING * VESPER * ETEN

AANMELDEN: voor 5 december via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KOSTEN:         vrije gift/richtinmg € 10
ORGANISATIE: Dominicanen024..

Translations are automated (Google translate) so they might not be 100% accurate. 

Contactgegevens

Parochie Heilige Stefanus
Berg en Dalseweg 40
6521 JJ
Nijmegen
024-3221371