Alpha, geloofs- en vormingscursussen
Wil je kennis maken met het geloof? Of ben je al katholiek, maar wil je jouw kennis over of engagement bij het geloof verdiepen? Volg dan samen met anderen een geloofs- of vormingscursus in een van onze kerken.
Alpha Cursus
Alpha is een basiscursus voor iedereen over het christelijke geloof. De Alpha cursus biedt deelnemers een informele en open omgeving om diepgaande gesprekken te voeren over het christelijk geloof, het leven, en de betekenis van spiritualiteit. Alpha richt zich op het verkennen van de basisprincipes van het geloof en het stimuleren van discussies en vragen, waardoor deelnemers de mogelijkheid krijgen om hun eigen geloof te verdiepen en te groeien in hun relatie met God.
Van 10 januari tot 13 maart 2024 wordt de Alpha cursus weer aangeboden in de parochie Heilige Stefanus.
Data 2024: Woensdagavonden van 10, 17, 24, 31 januari, 7, 14, 21, 28 februari, 6 en 13 maart.
Op zaterdag 17 februari is er een dag van de Heilige Geest die onderdeel is van de alphacursus.
Locatie: Parochiecentrum Maria Geboortekerk, Berg en Dalseweg 40
Wil je meedoen? Stuur een e-mail naar
Missionaire Vormingscursus
Wat is voor jou de kern van je geloof?
Hoe kan en wil jij dit delen met anderen?
Het doel van de missionaire vormingscursus is om hierover na te denken.
Soms kan het moeilijk zijn om je geloof onder woorden te brengen. Soms krijg je vragen van andere mensen, waarbij je met een mond vol tanden staat. Dan kan in jou het verlangen groeien naar een betere basis om hiermee om te gaan.
Je staat daarin niet alleen. Samen gaan we ook nadenken over wat we als kerkgemeenschap hierin voor elkaar kunnen betekenen. Misschien ontdekken we wel hoe we juist met elkaar nog beter Gods liefde aan andere mensen kunnen laten zien.
Voor deze bezinnende cursus gebruiken we een grote diversiteit aan werkvormen, zoals het bespreken van teksten, gezellige gesprekken tijdens de warme maaltijd, en laagdrempelige creatieve en liturgische werkvormen.
De missionaire vormingscursus wordt geleid door pastor Hans Hamers o.p. en missionair pastor Nadia Kroon o.p..
Data 2024: Nader te bepalen
Tijdstip: 17:00 tot ca. 19:00 uur, inclusief een maaltijd.
Locatie: parochiecentrum van Effata/Dominicuskerk, prof. Molkenboerstraat 7
Aanmelden of informatie:
Bijdrage: deelname is gratis
Tenslotte: vergeet niet voedselallergieën te vermelden.
De cursus is gericht op mensen die gelovig zijn, (enigszins) kerkelijk betrokken en graag hun geloof willen delen met andere mensen.
Thuiskomen in de liturgie
Wat doen we eigenlijk als we op zondag of op andere dagen in de kerk samenkomen om liturgie te vieren?
Veel trouwe kerkgangers zijn van oudsher vertrouwd met de rituelen en symbolen van de liturgie, voor anderen is er misschien veel nieuw en vreemd in een kerkdienst. En onbekend maakt onbemind. De liturgie is als een huis waarin je thuis moet raken. Dan kan zich de beleving van de liturgie verdiepen, ook voor hen die er al vertrouwd mee zijn.
Daarop is deze reeks van drie leerhuisbijeenkomsten gericht.
- In de eerste bijeenkomst verkennen we de vraag wat liturgie eigenlijk is en welke vormen van liturgie er zijn. Hoe is de zondagse viering ooit ontstaan, wat houdt het getijdengebed is, hoe geven we in liturgische vieringen betekenis aan belangrijke levensmomenten?
- De tweede bijeenkomst is gewijd aan symbolen en rituelen in de liturgie. Welke rol speelt het lichaam daarbij, wat is de symboliek van het kerkgebouw en het altaar, wat is de betekenis van liturgische kleding, van kaarsen, wierook, water en bloemen?
- De derde bijeenkomst voert ons door het kerkelijk jaar. Hoe is dat opgebouwd? We maken kennis met de ‘sterke tijden’ rond Kerstmis en Pasen. We horen waar de viering van heiligenfeesten vandaan komt.
Het leerhuis wordt verzorgd door theoloog en kerkhistoricus Peter Nissen.
Data 2024: Nader te bepalen
Tijdstip: 10 en 12 uur (met een pauze voor koffie of thee)
Locatie: dagkapel Dominicuskerk (ingang Groenewoudseweg)
Bijdrage: deelname is gratis. Er staat een mandje klaar voor een vrijwillige gift.
Aanmelden of informatie: Aanmelden is nodig met het oog op de groepsgrootte. Dat kan met een mailbericht aan