Skip to main content

Periodieke giften

Het is goed om te weten dat de Rooms-Katholieke Kerk en daarmee ook Parochie Heilige Stefanus een ANBI is. Giften zijn daarmee aftrekbaar voor de belastingen.

Maak jij periodiek geld over naar de parochie, bijvoorbeeld door jaarlijks of maandelijks een kerkbijdrage te betalen? Dan kun je mogelijk eerder of meer belastingaftrek krijgen door de gift vast te leggen als een periodieke schenking. Dit financiële voordeel zou mogelijk weer ten goede kunnen komen aan de kerk, door jouw bijdrage te vergroten.

Fiscaal voordeel bij periodieke schenkingen

Giften zijn normaal gesproken pas aftrekbaar vanaf 1 procent (minimum € 60) tot maximaal 10 procent van het verzamelinkomen. Bij een periodieke gift gelden die grenzen niet.

Een periodieke gift dient aan de volgende voorwaarden te voldoen om volledig fiscaal aftrekbaar te zijn:

  • de jaarlijkse gift dient minimaal 5 jaar achter elkaar te worden overgemaakt naar de begiftigde: de R.K. Parochie Heilige Stefanus;
  • de hoogte van de jaarlijkse gift en de vijfjaarlijkse periode dienen te worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de gever en de begiftigde;
  • de gift stopt binnen de afgesproken periode uiterlijk bij het overlijden van de gever of een ander in de overeenkomst genoemde persoon;
  • de R.K. parochie Heilige Stefanus (ANBI) levert geen directe tegenprestatie aan de gever.

Meer informatie en voorbeeld overeenkomsten voor periodieke schenkingen zijn te vinden op de website van de belastingdienst.

Wil je graag persoonlijk in gesprek over geven aan de kerk? Neem gerust Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op met onze penningmeester.