Skip to main content

Gebedsgroepen

Wil jij God beter leren kennen? Ben je op zoek welke manier van bidden bij jou past? Wil je jouw geloof delen en verdiepen samen met anderen?

Gedurende vele generaties heeft Nijmegen een vruchtbare bodem geboden voor de groei en ontwikkeling van verschillende religieuze gemeenschappen, elk met hun eigen unieke spirituele erfgoed. Die rijke spirituele erfenis is ook nu nog merkbaar in de diversiteit van onze parochie en de geloofsbeleving in de verschillende kerken.

Voor katholieken in Nijmegen is er dan ook een groot aanbod aan geloofsverdieping en sprituele vorming. Graag zetten wij de gebedsgroepen hier op een rijtje, zodat je een groep vindt die bij je past.

In de bijbelgroep proberen we meer inzicht te krijgen in de bijbel. Vaak is het raadselachtig, inspirerend, maar ook soms stuitend wat erin staat.

Daartoe gebruiken we natuurlijk de bijbel en haar teksten zelf, maar ook andere informatiebronnen. De werkvorm wordt gezamenlijk door de deelnemers bepaald.

Er volgt een gezamenlijk gesprek over hetgeen je raakt, wat je moeilijk vindt, waar je niets mee kunt, enz. Kortom over alles om de inhoud van de Bijbel toegankelijker te maken. Iedereen heeft een eigen inbreng in de gesprekken, op welk niveau dan ook. Niemand heeft gelijk, niemand weet het beter. We vullen elkaar aan om zo de teksten uit de Bijbel beter te begrijpen.

De Bijbelgroep start in september en loopt tot Kerstmis. In januari volgt het tweede tijdvak tot Pasen.

Tijd: de derde maandag van de maand van 16:30 – 17:30 uur
Locatie: parochiecentrum Effata Dominicuskerk
Begeleiding: pastor Hans Hamers o.p.
Kosten: geen

Familia Augustiana Nederland is een vereniging van lekengemeenschappen geïnspireerd door Augustinus en de Augustijnen. De Familiagroep Lindenholt komt meestal op de tweede dinsdag van de maand bijeen.

We praten bij en wisselen uit wat er te zeggen valt. Daarna volgt de bezinning, waar we ongeveer een uur voor hebben. Sinds ruim een jaar gebruiken we daarvoor het Plan voor augustijnse vorming, van de Generale Curie in Rome, en in 1994 in Nederlandse vertaling uitgegeven door het Augustijns Historisch Instituut te Leuven. We lezen enkele paragrafen en in het gesprek gaat het dan al heel gauw over wat je er in je eigen leven mee kunt. De ervaring van de meesten is dat het gedachtengoed, of de spiritualiteit, van Augustinus heel vruchtbaar daarheen mee te nemen is.

Rond half tien sluiten we af met het avondgebed in de kerk, ongeveer een half uur.

Tijd: de tweede dinsdag van de maand van 20:00 – 22:00 uur
Locatie: parochiecentrum Agneskerk Lindenholt
Aanmelden en/of informatie: Jan van Swam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Elke eerste zaterdag van de maand vindt in de Maria Geboortekerk, aansluitend aan de Eucharistieviering, de Pater Pio-gebedsochtend plaats. Iedereen is welkom!

Wil je meer weten over Pater Pio, zijn leven en spiritualiteit en de gebdsgroepen in Nederland en Vlaanderen? Zie de website van de Stem van Pater Pio (www.destemvanpaterpio.nl).

Als je je aanmeldt voor de gebedsgroep, ontvang je vóór elke bijeenkomst het infoblad.

Tijd: de eerste zaterdag van de maand van 09:00 – 11:30 uur
Locatie: Maria Geboortekerk
Kosten: geen
Aanmelden en/of informatie: Ina Verhoeven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Wil je graag (meer) bidden voor je kinderen en kleinkinderen?

Op alle even weken op woensdag van 10 tot 11 uur komen moeders samen in de Maria Geboortekerk om te bidden. Alle moeders, oma's en ieder vrouw met een hart voor kinderen is welkom.

Mothers Prayers bestaat nu 28 jaar en is verspreid in meer dan 100 landen. Vertrouw je zorgen aan God toe!

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom meedoen aan een geloofsgespreksgroep? Het leven is veranderlijk, onvoorspelbaar, en voor geloof en ongeloof als deel van dat leven geldt dat net zo. En het is daarom goed om met geloofsgenoten daarover te spreken, om elkaar ook te ondersteunen door te luisteren naar elkaars geloofsopvattingen. Er zijn twee geloofsgespreksgroepen waarbij u zich, na overleg met een van de begeleiders, kunt aansluiten.

In de eerste groep, die bijeenkomt op maandagochtend, lezen we meestal een Bijbeltekst. Deze tekst wordt beurtelings door een van de deelnemers uitgezocht. We delen wat ons raakt of wat ons opvalt. Naar aanleiding daarvan komt een geloofsgesprek op gang.

De tweede groep komt op donderdagochtend bijeen. Als startpunt wordt soms een Bijbeltekst genomen, maar meestal andere teksten of filmpjes, aan de hand waarvan het geloofsgesprek gevoerd wordt. We delen onze vragen en onze twijfels in een zoekend en tastend geloofsgesprek. In samenspraak met de begeleider wordt het thema voor de volgende keer bepaald.

Beide groepen komen ongeveer eenmaal per zes weken bij elkaar. De eerste bijeenkomsten vindt plaats in augustus/september 2023. De datum wordt steeds gezamenlijk vastgesteld.

Locatie:           parochiecentrum Effata Dominicuskerk
Begeleiding: Hans Hamers o.p. voor de donderdaggroep en Peter Nissen voor de maandaggroep.
Nadere informatie: Hans Hamers (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06-19573987). U kunt ook contact opnemen met ons secretariaat (024-3656069)

Verhalen verwarmen ons, vooral symbolisch. Rond de grote feesten zijn er altijd heel mooie verhalen te vertellen geweest. Maar dat kunnen we ook wanneer we troost zoeken of wanneer we in onrustige tijden rust zoeken.

We komen om 14.00 u bij elkaar in de huiskamer van de pastorie. We praten even bij en luisteren vervolgens naar een verhaal. Vragen stellen mag, eigen ervaringen inbrengen mag, en na het verhaal volgt een gesprek, waarbij we elkaar vertellen over eigen ervaringen over eigen geloof of ongeloof, over vertrouwen en over de boodschap uit het verhaal.

In 2023/2024 volgen we de cyclus van het kerkelijk jaar eens op de voet

Data en thema's:
Dinsdag 12-09: De schoonheid van de nazomer
Dinsdag 10-10: De schoonheid van de herfst
Dinsdag 14-11: De schoonheid van de donkere dagen
Dinsdag 12-12: De schoonheid van de kersttijd
Dinsdag 27-02: De schoonheid van het voorjaar
Dinsdag 26-03: De schoonheid van de paastijd
Dinsdag 21-05: De schoonheid van het geloven in …
Dinsdag 25-06: De schoonheid van afsluiten en afronden

Tijd: 14.00u tot ± 16.00 u (thee)
Locatie: huiskamer Effata parochiecentrum
(Bege)leiding:Maria Voss en René Klaassen

U bent meer dan welkom, al is het maar voor één keer...

De ‘Gemeenschap Christelijk Leven’ (GCL) is een wereldwijde gemeenschap van christenen: mannen en vrouwen, jong en oud, die Jezus Christus van meer dichtbij willen volgen en die willen meewerken aan de opbouw van zijn Koninkrijk. De Geestelijke Oefeningen van de heilige Ignatius van Loyola vormen de bron van hun spiritualiteit.

GCL-leden komen maandelijks bijeen in een groep, om hun ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen op hun levensweg. Zij proberen gezamenlijk om de dagelijkse bezigheden te verstaan vanuit het geloof en om in de geest van Jezus beslissingen te nemen en daarnaar te handelen.

In 2018 is GCL-groep Nijmegen gestart. De leden van de groep zijn afkomstig van binnen en buiten de parochie Heilige Stefanus. Door de gestage en aanhoudende groei is de groep vanaf september 2023 gesplitst. Alle leden komen op de tweede maandag van de maand om 19:30 uur bij elkaar bij Aqua Viva.

Tijd: tweede maandag van de maand van 20.00 uur tot 21.45 uur
Locatie: Aqua Viva, Heyendaalseweg 290, 6525 SM Nijmegen
(Bege)leiding: Jan van der Poll sj. en Winfried Timmers
Nadere informatie: Irene Welle per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Gemeenschap Emmanuel is een katholieke gemeenschap van gezinnen, alleenstaanden, priesters en godgewijde celibatairen. Zij willen Jezus volgen waar zij leven en werken en de missie van de Kerk dienen. Emmanuel is met 12.800 leden aanwezig in 60 landen op alle continenten.

Van 1994 tot 2021 was de Mariageboortekerk in Nijmegen toevertrouwd aan priesters van Emmanuel. Tientallen leken hebben zich met hen ingezet voor de parochie. De banden met Emmanuel blijven hecht in het bijzonder in muziek en liturgie.

Zie voor meer informatie: https://www.emmanuelnederland.nl
Contact regio Nijmegen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welkom bij de Crossroads gebedsavond - een nieuw initiatief midden in de stad! We komen om de week op woensdag van 20:00 tot 21:30 bij elkaar in de Titus Brandsma-kapel, Kroonstraat 114, 6511 DW Nijmegen

De gebedsgroep is een plek waar je God kunt ontmoeten en we samen de vreugde ervaren die God ons geeft. De avonden beginnen met een lofprijzing, maar de verdere invulling van de avond verschillen van keer tot keer. De ene keer zal er een korte input of getuigenis zijn, de andere keer zal er tijd zijn van uitwisseling of persoonlijk gebed zijn. Je bent van harte welkom om aan te sluiten!