Skip to main content

01 november 2023

Nieuwe secretariële kracht: Bert Donks

Beste parochianen,

Mijn naam is Bert, 32 jaar, en sinds kort begonnen als secretariaatsmedewerker bij de parochie. Ik ga mij bezig houden met administratieve zaken en ondersteuning van het parochiebestuur, met behulp van de kennis van Trudy Spanjers.

Dezelfde functie oefen ik sinds kort uit bij de Heilige Drie-eenheid, de andere Nijmeegse katholieke kerkgemeenschap. Aangezien het beiden fusieorganisaties betreft, hoop ik van elkaar te kunnen leren en kennis/ervaring in te zetten om beide secretariaten meer aan te laten sluiten bij de fusieparochies. Eerder heb ik al secretariële ervaring opgedaan bij het Katholiek Documentatie Centrum aan de Radboud Universiteit. Dat heeft me al de nodige kennis over het katholicisme in Nederland meegegeven, en mij in contact gebracht met ontzettend leuke en hardwerkende mensen in katholiek Nijmegen. Ik hoop mijn organisatorische en sociale talenten daarom goed in te kunnen zetten voor de parochie Heilige Stefanus! Ik hoop op die manier een steentje bij te dragen aan de toekomst van de kerk in Nijmegen, en dat we een gemeenschap kunnen vormen die de huidige problemen en uitdagingen het hoofd kan bieden. Ik geloof hoe dan ook dat we van waarde zijn en kunnen blijven in een grotendeels geseculariseerd land.

Ik ben een sociaalbewogen en kritische katholiek. Twijfelen hoort daarom voor mij bij het geloof: aan de kerk en aan God. Toch heb ik mij altijd thuis gevoeld bij beiden. Daar waar een goede en opbouwende discussie ontstaat, moet je die wat mij betreft faciliteren. Een synodale kerk zoals paus Franciscus die voorstaat is voor mij dan ook een welkom vooruitzicht.

Naast mijn werk volg ik de opleiding theologie in Nijmegen, waar ik alweer 14 jaar woon. Mijn doel is om over een aantal jaar als geestelijk verzorger aan de slag te gaan. Mijn hobby’s zijn zwemmen, theater (bezoek en zelf spelen) en stedentrips. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in religieuze kunst, en ben ik afgestudeerd als (kunst)historicus.

Ik kijk uit naar een goede samenwerking, prikkelende gesprekken en mooie ontmoetingen!

Met hartelijke groet,
Bert Donks

  

Lees ook

'Together' Taizéviering in Nijmegen: sam...

12 november 2023
Op 30 september 2023 vond de ‘Together’ Taizéviering plaats; een oecumenische gebedswake die voorafg...

'Together' Taizéviering in Nijmegen: samenkomen en thuis komen

Op 30 september 2023 vond de ‘Together’ Taizéviering plaats; een oecumenische gebedswake die voorafging aan de synode. Jongeren uit heel Europa, van alle kerkelijke achtergronden, waren uitgenodigd om samen met paus Franciscus en vertegenwoordigers van verschillende kerken te bidden en waken. Mark Buck, vicevoorzitter van het parochiebestuur Heilige Stefanus, maakte het mee in Rome, waar duizenden jongeren en vele wereldkerkleiders bijeen waren.

Nadia Kroon, missionair pastor van de Effata/Dominicuskerk, organiseerde samen met Peter Nissen en andere parochianen een gelijktijdige viering in Nijmegen. Want ook hier is het een uitdaging om samen kerk te zijn over de grenzen van de eigen geloofsgemeenschap heen. Zelfs over de grenzen van je eigen twijfel en weerstanden heen.

De Taizéviering bleek een groot succes. Niet alleen qua aantallen en diversiteit aan deelnemers, maar ook voor zuster Nadia zelf. Hier vertelt zij wat deze unieke ervaring met haar gedaan heeft.

Nadia:

“Ik heb het gevoel alsof ik tussen twee werelden leef.” Ik bevond mij begin 2020 tegenover de pastoor van de eerste katholieke parochie waar ik lid van zou worden. “Aan protestanten probeer ik uit te leggen dat het katholieke geloof best meevalt, en aan katholieken dat het protestantse geloof echt niet zo vreemd is.”

Ik zat in het kantoor van deze priester na jarenlang kerkelijk werker te zijn geweest in de PKN, terwijl ik tegelijkertijd zuster was bij de Rooms-Katholieke augustinessen. Ik was opgegroeid in de Christelijke Gereformeerde en Gereformeerd Vrijgemaakte kerk en kende ook de evangelischen en oud-katholieken goed. Kortom, ik bewoog me makkelijk over kerkgrenzen heen, maar zou ik ook ergens thuis kunnen zijn? En kan dat als je het niet overal mee eens bent? Als je niet precies in één hokje past?

De pastoor antwoordde: ‘Je bent van harte welkom. En protestanten en katholieken, dat zijn niet twee werelden. Het is één wereld. Je mag die achtergrond van harte meenemen.’

Thuiskomen. Het is ergens mogen zijn zoals je bent. Deze pastoor en vele andere lieve katholieken gaven mij die kans en die ruimte. En zo zit ik jaren later op 30 september, dit keer als zuster Dominicanes en missionair pastor binnen de Stefanusparochie, in een bijzondere Taizéviering. Het is de grote oecumenische viering bij de opening van de Synode voor Synodaliteit in Rome.

Ik vier het mee vanuit Nijmegen en heb zoveel mogelijk protestanten én katholieken uitgenodigd. Ik verwacht eigenlijk een kleine groep, maar er stromen alsmaar meer mensen binnen. We komen liturgieboekjes tekort. Gelukkig heeft de Studentenkerk ons nog van extra Taizébundels voorzien. Want de mensen komen uit allerlei kerken in Nijmegen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, open, vol vreugde.

En ik, ik zit daar zielsgelukkig. Samen zingend en biddend om het waaien van de Heilige Geest. Samen in één wereld. Dankzij deze bijzondere synode, dankzij deze geweldige openingsviering voel ik in de grond van mijn hart: ik ben thuis.

Nadia Taizéviering kopie

Nieuwe secretariële kracht: Bert Donks

01 november 2023
Beste parochianen, Mijn naam is Bert, 32 jaar, en sinds kort begonnen als secretariaatsmedewerker b...

Nieuwe secretariële kracht: Bert Donks

Beste parochianen,

Mijn naam is Bert, 32 jaar, en sinds kort begonnen als secretariaatsmedewerker bij de parochie. Ik ga mij bezig houden met administratieve zaken en ondersteuning van het parochiebestuur, met behulp van de kennis van Trudy Spanjers.

Dezelfde functie oefen ik sinds kort uit bij de Heilige Drie-eenheid, de andere Nijmeegse katholieke kerkgemeenschap. Aangezien het beiden fusieorganisaties betreft, hoop ik van elkaar te kunnen leren en kennis/ervaring in te zetten om beide secretariaten meer aan te laten sluiten bij de fusieparochies. Eerder heb ik al secretariële ervaring opgedaan bij het Katholiek Documentatie Centrum aan de Radboud Universiteit. Dat heeft me al de nodige kennis over het katholicisme in Nederland meegegeven, en mij in contact gebracht met ontzettend leuke en hardwerkende mensen in katholiek Nijmegen. Ik hoop mijn organisatorische en sociale talenten daarom goed in te kunnen zetten voor de parochie Heilige Stefanus! Ik hoop op die manier een steentje bij te dragen aan de toekomst van de kerk in Nijmegen, en dat we een gemeenschap kunnen vormen die de huidige problemen en uitdagingen het hoofd kan bieden. Ik geloof hoe dan ook dat we van waarde zijn en kunnen blijven in een grotendeels geseculariseerd land.

Ik ben een sociaalbewogen en kritische katholiek. Twijfelen hoort daarom voor mij bij het geloof: aan de kerk en aan God. Toch heb ik mij altijd thuis gevoeld bij beiden. Daar waar een goede en opbouwende discussie ontstaat, moet je die wat mij betreft faciliteren. Een synodale kerk zoals paus Franciscus die voorstaat is voor mij dan ook een welkom vooruitzicht.

Naast mijn werk volg ik de opleiding theologie in Nijmegen, waar ik alweer 14 jaar woon. Mijn doel is om over een aantal jaar als geestelijk verzorger aan de slag te gaan. Mijn hobby’s zijn zwemmen, theater (bezoek en zelf spelen) en stedentrips. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in religieuze kunst, en ben ik afgestudeerd als (kunst)historicus.

Ik kijk uit naar een goede samenwerking, prikkelende gesprekken en mooie ontmoetingen!

Met hartelijke groet,
Bert Donks

Ignatiaanse Adventsretraite 2023

17 oktober 2023
Dit jaar met fysieke uitwisselingsgroep in Aqua Viva Nijmegen o.l.v. Gregory Brenninkmeijer sj. Baa...

Ignatiaanse Adventsretraite 2023

Dit jaar met fysieke uitwisselingsgroep in Aqua Viva Nijmegen o.l.v. Gregory Brenninkmeijer sj.

Baan een weg voor de Heer (Jesaja 40,3) is de titel van de digitale adventsretraite in 2023. De retraite gaat op 3 december van start, de eerste adventszondag. Het gebedstraject eindigt met Kerstmis.

Het is de 19de digitale retraite van de jezuïeten, waaraan weer ruim 20.000 mensen zullen deelnemen. De adventsretraite is een mooie manier om de adventtijd bewust te beleven en in deze tijd dichter tot jezelf en God te komen.

“Deze retraite heeft als doel ons gevoelig te maken om een uitnodiging te horen: de uitnodiging om op weg te gaan naar het feest van de geboorte van Jezus”, zegt auteur van de digitale retraite Bastiaan van Rooijen sj. “Dit is een persoonlijke weg. Uw weg. Er zijn immers evenveel wegen richting God als er mensen zijn. Hopelijk kunnen de dagelijks aangeboden Bijbelteksten en gebedspunten u op uw weg inspireren.”

Hoe digitaal deel te nemen?

Je kunt je voor de gratis digitale retraite inschrijven via www.adventsretraite.org.

Deelnemers van de digitale retraite krijgen dagelijks een gebedsmail met bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om de adventsperiode en de menswording van God intenser te beleven.

Wekelijks uitwisselen in een fysieke deelgroep in Aqua Viva

Zo’n digitale retraite kan best een eenzame zaak zijn. Je trekt je even helemaal terug om stilte kunnen zijn en contact te zoeken met de Eeuwige. Wat er gebeurt is voor jou alleen. De ervaring heeft ons geleerd dat onze gebedservaring sterk verdiept kan worden wanneer we delen over wat er in ons om-gaat.

Dit jaar is er in Nijmegen een ‘uitwisselingsgroepje’, waar je iedere week dezelfde personen ontmoet om met hen ervaringen uit te wisselen. Hoe is het ons in de afgelopen week vergaan? Er wordt niet gediscussieerd. Het gaat niet over goed of fout, over gelijk of ongelijk. Het gaat over samen optrek-ken, samen op weg zijn naar…


Data en tijd: Woensdagavond 6, 13 en 20 december van 20:00 – 21:00 uur
Locatie: Aqua Viva, Heyendaalseweg 290 in Nijmegen
• Maximaal 7 deelnemers!
Inschrijven: Je kunt je naam opgeven bij Gregory Brenninkmeijer sj, door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht de uitwisselingsgroep al vol zijn, dan biedt het platform ook online deelgroepjes aan, zie:
ignatiaansbidden.org/deelgroepen/

Enkele citaten van deelnemers aan de vorige digitale retraite:
- “De digitale retraite heeft structuur aan mijn bidden gegeven en het ordende mijn innerlijk le-ven.”
- “Een zinvolle begeleiding om op gestructureerde wijze gebed in te plannen én vol te houden.”
- “Ik deed de retraite samen met mijn man. En het heeft mooie gesprekken opgeleverd.”
- “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo'n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”

Een productie van ignatiaansbidden.org
ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, een voor de advent en een voor de 40-dagentijd. Ons doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

Veertig jaar in Nederland: Dankmis van V...

23 september 2023
Je kunt niet kiezen waar je geboren wordt, waar je wieg staat. Maar je kunt tot op zekere hoogte wel...

Veertig jaar in Nederland: Dankmis van Vietnamese bootvluchtelingen in de Agnes Lindenholt

Je kunt niet kiezen waar je geboren wordt, waar je wieg staat. Maar je kunt tot op zekere hoogte wel kiezen waar je grote-mensenbed later gaat staan. De wieg van een aantal van ons stond in Vietnam. Veertig jaar geleden (in 1983) zijn wij uit Vietnam gevlucht als bootvluchtelingen, op zoek naar vrijheid.

Op zondag 15 oktober 2023 vieren wij in een speciale dankmis in de Agneskerk Lindenholt dat onze groep veertig jaar in Nederland is. Een periode van ongeveer een half mensenleven, waarin veel moois is gebeurd.

Wij willen in deze dankviering even stilstaan en onze zegeningen tellen, onze dankbaarheid betuigen aan God, aan Nederland. En aan jullie, die ons opgevangen hebben, ons begeleid hebben en ons opgenomen hebben in jullie gemeenschap. Ik durf te zeggen dat wij samen een goed voorbeeld zijn van hoe "ik" en "jij" een "wij" kunnen worden. Als God liefde is, dan zijn wij samen een mooie afspiegeling van Zijn liefde door de liefdevolle band die wij samen met elkaar hebben opgebouwd. Ook voor deze fijne, hartverwarmende band willen wij in de dankviering onze dankbaarheid en waardering uitspreken.

U bent van harte uitgenodigd!

Tuyen Nguyen

 

 

TeenerTime groeit! Geloofsverdieping en ...

23 september 2023
Maar al te vaak hebben we het over krimp en vergrijzing, als het gaat over de kerk. Maar in onze par...

TeenerTime groeit! Geloofsverdieping en gezelligheid spreekt de jeugd aan

Maar al te vaak hebben we het over krimp en vergrijzing, als het gaat over de kerk. Maar in onze parochie zien we ook verjonging, verdieping en groei. Niet alleen in spirituele zin, maar ook bij de tienergroep TeenerTime.

TeenerTime groeit!

In 2010 ging TeenerTime van start met zo’n 5 tieners en in 2019 bezochten zo’n 25-30 tieners met veel plezier de maandelijkse bijeenkomsten. In coronatijd halveerde dit aantal, maar gelukkig groeit het aantal tieners weer gestaag. Bij de laatste spel- en discussieavond mochten we maar liefst 28 tieners verwelkomen!

Wat is TeenerTime?

TeenerTime is een maandelijkse activiteit voor de tieners op de middelbare school (12-18 jaar). De avonden starten om 20:00 uur met een thema en om 21:00 uur wordt er gechilld in het tienerhonk onder het genot van fris en chips. De avond is om 21:45 uur afgelopen. De toegang is gratis en alle tieners uit onze parochie zijn van harte welkom!

Iedere avond wordt een thema en prikkelende stellingen gepresenteerd. Hierover gaan de tieners met elkaar in discussie. Enkele thema's voor de komende reeks zijn:

 • De Heilige Eucharistie
  • Waarom vieren we iedere week de H. Eucharistie?
  • Hoe zit het met de consecratie en "Dit is mijn lichaam en bloed"?
 • Carlos de Cyber-Apostel
 • De sociale leer van de Katholieke Kerk
  • Ben jij een ‘bankhanger’ of wil jij je inzetten voor de naaste en een rechtvaardige samenleving?
 • Bijbelkwis
  • Hoeveel weet jij eigenlijk van de Bijbel?
 • Roeping
  • Wat is roeping en hoe kun je achter jouw roeping komen?

Waarom is TeenerTime zo waardevol?

Allereerst zijn de avonden gezellig en stimulerend. Er wordt veel gelachen en de tieners leren met elkaar in gesprek te gaan over diepgaande onderwerpen.

En natuurlijk kunnen het katholieke geloof en de christelijke waarden de jongeren een stabiele en morele basis bieden, te midden van de snel veranderende en soms verwarrende wereld waarin zij opgroeien. Het kan dienen als een kompas dat hen leidt bij het maken van ethische keuzes en het ontwikkelen van waarden zoals mededogen, naastenliefde en sociale verantwoordelijkheid.

Bovendien biedt de TeenerTime groep een gemeenschap waarin jongeren steun en vriendschap vinden, waardoor ze een gevoel van verbondenheid ervaren in een tijd waarin sociale isolatie en eenzaamheid toenemen. Het geloof geeft jongeren niet alleen antwoorden op levensvragen, maar ook een gevoel van doel en betekenis, wat essentieel is voor hun persoonlijke groei en welzijn.

Ben jij een tiener of ken jij een tiener die ook weleens zo’n avond wil meemaken? De volgende TeenerTime-avond is op vrijdag 13 oktober om 20.00 uur in het parochiecentrum van de Maria Geboortekerk. Van harte welkom!

Voor meer informatie: www.stefanus.nl/teenertime

Vredesweek Nijmegen: Walk of Peace

17 september 2023
Samen met duizenden mensen door heel Nederland komen we in actie voor vrede. De Vredesweek 2023 is l...

Vredesweek Nijmegen: Walk of Peace

Samen met duizenden mensen door heel Nederland komen we in actie voor vrede. De Vredesweek 2023 is landelijk van 16 t/m 24 september. De Dominicus Effata en de Antonius van Padua gemeenschappen hebben de handen in elkaar geslagen om samen vieringen en activiteiten te organiseren voor de Vredesweek 2023.

In Nijmegen is de opening van de Vredesweek op 17 september met een kerkviering in de Antonius van Padua.
Op 24 september wordt de Vredesweek afgelsoten met een kerkviering in de Dominicus Effata.

Speciaal voor de Vredesweek is er een wandelroute uitgezet, de Walk of Peace.
De Walk of Peace kun je in individueel of in groepsverband gedurende deze week - maar ook op elk ander moment van het jaar - ondernemen.

Download Walk of Peace routeboekje

Veel vrede en bezinning gewenst aan allen!

Bovendien hartelijk dank aan de betrokken vrijwilligers voor hun inspanningen en creativiteit: daar wordt de wereld een mooiere plek van.

 

Vingeroefeningen voor de ziel

12 september 2023
Misschien is het u opgevallen, maar ik heb een maand met mijn hand in het gips gezeten. Dat blauwe k...

Vingeroefeningen voor de ziel

Misschien is het u opgevallen, maar ik heb een maand met mijn hand in het gips gezeten. Dat blauwe klompje begon bijna vertrouwd te worden toen ik ervan werd bevrijd. Ik kreeg mijn hand terug, maar dan ben je er nog niet. Als je hand zo lang niet heeft kunnen bewegen, zijn al je vingers stijf en pijnlijk. Je moet veel oefenen om ze weer goed te kunnen bewegen.

Wat je niet gebruikt, dat verstijft. Wat je nooit oefent, dat verlies je. Maar als je wel oefent en probeert, dan zie je dat het beter wordt. Zo is het ook met het geloof. Als je niet bidt, geen tijd doorbrengt met God, dan is het lastig om een geloofsleven op te bouwen. Als je daarover nadenkt is dat vanzelfsprekend. Als ik nooit train met voetballen, dan word ik er niet beter in. Als ik nooit met iemand spreek, bouw ik geen vriendschap op. Als ik geen tijd doorbreng met God, dan bouw ik dus ook geen vriendschap op.

Maar God wil niets liever dan onze vriendschap. Hij wil heel graag tijd met ons doorbrengen. Nu de scholen weer zijn begonnen, iedereen terug is van vakantie en het “normale” leven voor iedereen weer lijkt te zijn begonnen, gaan we ook weer op zoek naar naar het ritme waarin God ook een plekje moet krijgen.

Dan komen we weer terug bij de vingeroefeningen. Soms zijn ze wat pijnlijk en is het wat rekken en strekken. Soms moet ik er echt aan denken om ze te doen, want dan ben ik eigenlijk bezig met iets anders. Maar ondanks dat alles, brengt het me de soepelheid van mijn hand. Zo is het met het gebed ook. Soms kost het ons wat, tijd bijvoorbeeld, om te bidden. En soms dreigen we het te vergeten omdat we met van alles bezig zijn. Maar als we het wel zo nu en dan proberen, dan blijft onze ziel lekker soepel.

 

Nick Kersten

Jongeren op weg naar WJD

27 augustus 2023
‘’Maria stond op en ging met spoed.’’ (Lucas 1:39) Met die woorden nodigde paus Franciscus de jonge...

Jongeren op weg naar WJD

‘’Maria stond op en ging met spoed.’’ (Lucas 1:39)

Met die woorden nodigde paus Franciscus de jongeren van over de hele wereld uit om naar Lissabon, Portugal te trekken om daar samen de Wereld Jongerendagen te vieren. Samen met zo’n 30 tot 40 jongeren uit onze parochie ben ik op zijn uitnodiging ingegaan en op het hoogtepunt van de WJD verzamelden zich zo’n 1,7 miljoen jonge christenen rond onze paus voor de slotmis. Wat een geweldige ervaring!

De reis met welke ik meeging -bisdom Roermond- was een busreis en we hebben voordat we in Lissabon aankwamen een heleboel bijzondere plekken bezocht. We zijn langs Lourdes gekomen en langs Fatima, we hebben een deel van de Camino gelopen en veel prachtige kathedralen en kerken gezien. Overal kwamen we jongeren tegen die op weg waren naar de WJD en het was zo bijzonder om met elk van hen je geloof, ervaringen en verwachtingen te kunnen delen. Het was opvallend hoe we op elke plek met zoveel gastvrijheid, warmte en liefde werden ontvangen. Met name in het bisdom Guarda waar wij ons voorprogramma hadden en we in gastgezinnen verbleven. De bewoners van Tortosendo hadden zelfs een groot welkomstfestival voor ons georganiseerd, vol Portugese muziek, zang en dans!

We hebben een heleboel mooie dingen meegemaakt en gezien, maar een paar persoonlijke hoogtepuntjes wil ik graag met u delen. Allereerst vond ik de lichtprocessie in Lourdes heel indrukwekkend, het waaide hard waardoor er vaak kaarsjes uitwaaiden, maar iedereen wilde graag zijn lichtje aan je doorgeven. Het was mooi de onderlinge verbondenheid op die manier te voelen.

Ook de diepe gesprekken die ik met mijn medereisgenoten heb gevoerd, hebben me geraakt en meer inzicht en vertrouwen gegeven.

Maar wat mij bovenal heeft geraakt, zijn de twee preken die paus Franciscus heeft gegeven, waarin hij ons vertelt dat God ons roept bij onze naam, dat Hij een plan met ons heeft. De paus zegt dat we ons licht moeten laten schijnen, dat we moeten opstaan en bovenal zegt hij: ‘Wees niet bang.’ Een boodschap die mij, en de vele andere jongeren, nog lang bij zal blijven. Ik raad u aan de preken van onze paus nog een keer na te lezen en om ook de kruisweg te bekijken, het is zeker de moeite waard.

We kijken nu al uit naar de volgende jongerendagen in Rome en Seoel!

Marilène (17 jaar)