Skip to main content
06 december 2023

Nachtmis en kerstvieringen Kerstmis 2023 Nijmegen

Met Kerstmis vieren wij de komst van het Licht in de wereld. Samen zullen wij de geboorte van het kind Jezus vieren, zijn boodschap van vrede, liefde en hoop omarmen en een sfeer van vreugde en verbondenheid creëren.

Wij heten u van harte welkom om met ons deze prachtige tijd van het jaar te vieren en de ware betekenis van Kerstmis te omarmen.

Hieronder staan alle (kinder)kerstvieringen en nachtmissen in de parochie Heilige Stefanus te Nijmegen op een rijtje.

Nodig vooral ook anderen uit door dit bericht via whatsapp en sociale media te delen!

Let op: Vierde Advent en Kerstavond vallen dit jaar op één dag. Daarom vervalt de in sommige kerken de zondagsviering in de ochtend. Zie voor het actuele schema de agenda van alle vieringen.

Kinder Kerstvieringen

Zaterdag 23 december:

Zondag 24 december:

 • 16:30 uur - Agneskerk Lindenholt - Herdertjesviering/ kinderkerstverhaal
 • 19:00 uur - Petrus Canisius Molenstraatkerk - Herdertjesviering
 • 19:00 uur - Effata Dominicuskerk - Gezinsviering
 • 19:00 uur - Maria Geboortekerk - Gezinsmis

Ook leuk om te doen met de kinderen rondom kerst is de Kribjesroute in Nijmegen-West. Van 22 december 2023 tot en met 6 januari 2024 kunt u de Kribjesroute Hees wandelen of fietsen. Zie voor meer informatie https://stefanus.nl/antonius-abt.

Op Tweede Kerstdag, 26 december, is er in de Maria Geboortekerk na de mis Open kerk. Gezellig met knutsels, kerststal, muziek, warme chocomel en koekjes. Iedereen is welkom!

Avondmissen op Kerstavond

 • 19:00 uur - Agneskerk Lindenholt - Kerstviering
 • 19:30 uur - De Goede Herder - Kerstviering met nachtwake door pastoor Eduard Kimman s.j.
 • 20:00 uur - Antonius Abtkerk Nijmegen-West - Kerstviering

Nachtmissen Kerstnacht

 • 21:00 uur - Effata Dominicuskerk - Kerstviering door pastoor Eduard Kimman s.j. & zr. Nadia Kroon o.p.
 • 22:00 uur - Agneskerk Lindenholt - Kerstviering
 • 22:00 uur - Antonius van Paduakerk - Kerstviering
 • 22:00 uur - Maria Geboortekerk - Kerstnachtmis
 • 22:30 uur - Petrus Canisius Molenstraatkerk - Nachtmis door pastoor Eduard Kimman s.j.

Eerste Kerstdag

 • 9:00 uur - Maria Geboortekerk - Kerstmis
 • 10:00 uur - Antonius Abtkerk Nijmegen-West - Kerstviering
 • 10:00 uur - Antonius van Paduakerk - Woord- en Communiedienst
 • 10:30 uur -  Agneskerk Lindenholt - Kerstviering
 • 10:30 uur - Effata Dominicuskerk - Agapé viering Hoogfeest van Kerstmis
 • 10:30 uur - Maria Geboortekerk - Kerstmis met aansluitend urbi et orbi
 • 10:30 uur - Petrus Canisius Molenstraatkerk - Kerstmis

Samen Kerst 2023

En ook na de vieringen en missen laten wij niemand los: met Kerst hoort niemand alleen te zijn. Daarom organiseert de Maria Geboortekerk op Kerstdag, 25 december 2023, om 12:00 uur een feestelijke brunch voor iedereen die alleen is. Meld je aan of stuur dit door naar naasten die je dit gunt.

kerstbrunch2023

  

Lees ook

Bischop De Korte twee hoge pauselijke on...

02 maart 2024
Op zondag 25 februari 2024 werd in de Maria Geboortekerk onder leiding van bischop De Korte een bijz...

Bischop De Korte twee hoge pauselijke onderscheidingen uitgereikt in Nijmegen

Op zondag 25 februari 2024 werd in de Maria Geboortekerk onder leiding van bischop De Korte een bijzondere en feestelijke Heilige Mis gevierd. Een mis die niet alleen een viering van geloof was, maar ook een viering van toewijding en erkenning met de uitreiking van twee pauselijke onderscheidingen. De kerk zat helemaal vol, een krachtig symbool van de levendige geloofsgemeenschap in Nijmegen. 

In de lezingen van die zondag werden we herinnerd aan de essentie van het geloof en onze roeping als christenen. Een van de passages die werden voorgelezen was uit het Evangelie volgens Matteüs (5:13-16), waarin Jezus zijn volgelingen aanspoort om het licht van het geloof te laten schijnen voor anderen, zodat zij de goedheid van God kunnen ervaren door hun daden en woorden.

De preek van Mgr. De Korte benadrukte het belang van missionair zijn in ons geloof. Hij riep op tot een leven dat getuigt van de vreugde en hoop die voortkomt uit het geloof in Christus. Als christenen moeten we niet alleen ons geloof belijden binnen de muren van de kerk, maar ook daarbuiten, in de wereld om ons heen. We moeten leven op een manier die anderen nieuwsgierig maakt naar de boodschap van het evangelie.

Hoe toepasselijk dan ook, dat juist op deze zondag twee parochianen pauselijk mochten worden onderscheiden voor hun bijzondere verdiensten voor de parochie, het bisdom, de katholieke kerk en de maatschappij. Maria Martens kreeg uit handen van de bischop de versierselen opgespeld van Dame in de Orde van St. Gregorius de Grote en Wim Stolwijk die van Ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote. Beiden ontvingen deze onderscheiding voor hun tomeloze inzet voor de kerk en parochie.

Maria Martens is, buiten haar politieke functies, actief geweest in de missieraad, het bestuur van het Vincent de Paul Centre Nederland en de Vrienden van de Friezenkerk. Wim Stolwijk is niet alleen oud-bestuurder van de parochie Heilige Stefanus, maar ook jarenlang actief geweest in de REA (Raad voor Economische Aangelegenheden) bij het bisdom.

Graag dragen wij onze grote dank en waardering uit naar Mgr. De Korte voor zijn komst en voor Wim Stolwijk, Maria Martens en allen die zich als vrijwilligers inzetten voor hun bijdragen aan onze kerk en samenleving.

 

Het parochiebestuur van de Heilige Stefanus te Nijmegen

Onderscheiding Wim van Stolwijk De Korte

Koster gevraagd voor onze stadskerk in h...

25 februari 2024
In 2023 hebben wij in onze stadskerk, de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat in het centrum van N...

Koster gevraagd voor onze stadskerk in hartje Nijmegen

In 2023 hebben wij in onze stadskerk, de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat in het centrum van Njmegen, afscheid genomen van drie kosters. Daarom zijn wij dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die deze taak op zich willen nemen.

Wat houdt de rol van koster in?

De kosters houden zich bezig met beheer, toezicht en verzorging van het kerkgebouw, de Mariakapel en de pastorie. Tevens assisteren zij in de verzorging van de dagelijkse vieringen. Daarnaast is deze groep ook het aanspreekpunt in de uren dat de medewerksters van de 'Open Kerk' niet aanwezig zijn.

De koster die wij zoeken heeft affiniteit met het christendom, belangstelling voor waar het om gaat in de kerk en gevoel voor het feit dat hij of zij omgaat met voorwerpen die betekenis hebben in de eredienst.

De koster moet zelfstandig kunnen werken in overleg met de collega-kosters en de pastoor.
De werktijden zijn in overleg met de andere kosters een ochtend per week (8.30 – 13.30 uur) en af en toe op zaterdag en zondag.

Een vrijwilligersvergoeding behoort tot de mogelijkheden. Wij vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (de kosten van de aanvraag hiervan worden vergoed).

Interesse?

Neem dan contact met de coördinator van de kosters, mw. Rozeta Sin:
per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoonnummer 024-3226840. Of loop gewoon even binnen wanneer de kerk open is.

Ook op onze andere kerklocaties zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers die liturigische, diaconale, admnistratieve, facilitaire of sociale taken zouden willen vervullen. De kerk is een gemeenschap van en voor mensen!

Zie https://stefanus.nl/activiteiten/als-vrijwilliger-meehelpen-in-de-parochie voor het contactformulier.

Nieuwe Mensen

19 februari 2024
De veertigdagentijd is werkelijk een tijd van veertig dagen. Je verwacht het niet. Natuurlijk is dat...

Nieuwe Mensen

De veertigdagentijd is werkelijk een tijd van veertig dagen. Je verwacht het niet. Natuurlijk is dat geen willekeurig gekozen getal. Jezus vastte veertig dagen in de woestijn en daarom is het vasten ook een soort navolging van Jezus. Maar ook voor Jezus waren de 40 dagen niet willekeurig, ze zijn een verwijzing naar de 40 jaar die de Israëlieten in de Sinaï doorbrachten.

Veertig jaar is een lange tijd. Niemand is hetzelfde na veertig jaar. Ook een volk is volledig veranderd na veertig jaar. De collectieve herinnering aan Egypte is niet meer vers, maar lang vervlogen. Een verhaal van oude mensen die het hebben meegemaakt of mannen of vrouwen die flarden van herinneringen hebben uit hun jeugd. Na veertig jaar heeft het volk geen wortels meer in Egypte, hun nieuwe realiteit is de woestijn.

Ze zijn in die veertig jaar een nieuw volk geworden. Zo kunnen ze een nieuwe stap zetten op de weg die God voor hen aanwijst. In het verlengde daarvan kunnen ook wij in deze veertig dagen nieuwe mensen worden. We kunnen in de Paasnacht met Jezus verrijzen en de weg inslaan die Hij met ons wil bewandelen.

Waarschijnlijk weten we wel dat we niet een volledig ander mens zijn na deze veertigdagentijd, maar we kunnen wel een nieuw mens worden in één of twee dingen. Als het ons lukt om elk jaar een beetje te groeien als Christen, dan culmineert dat en worden we misschien wel de persoon die we graag willen zijn en die God graag wil dat we zijn. Maar goed, dat duurt misschien wel veertig jaar.

 

Nick Kersten

 

Kinderen en koningen in de Antonius Abtk...

16 januari 2024
In de kribjesroute in de wijk Hees waren een 130 kerstgroepen bij mensen thuis te bewonderen dit jaa...

Kinderen en koningen in de Antonius Abtkerk

In de kribjesroute in de wijk Hees waren een 130 kerstgroepen bij mensen thuis te bewonderen dit jaar. Dat betekende een dikke tien kilometer wandelen om al die kribjes te zien.

 34A3881

Er kwamen ruim vierhonderd mensen in onze H. Antonius Abt kerk om binnen de kerststal te bewonderen, als rustplaats op hun route.

 34A3886

IMG 9670

Zaterdagmiddag 6 januari was de afsluiting van het evenement in onze kerk. De prijswinnaars werden bekend gemaakt en voor ieder was er wat te eten en te drinken.

 34A3917

Een Driekoningen-verhaal ontbrak evenmin. Het was een geslaagde bijeenkomst

IMG 9659

  34A3890

 34A3910

Locatieteam AA 

Met hoop het nieuwe jaar in

03 januari 2024
Het afgelopen jaar leek de wereld wel in brand te staan. Het nieuws werd gedomineerd door verschille...

Met hoop het nieuwe jaar in

Het afgelopen jaar leek de wereld wel in brand te staan. Het nieuws werd gedomineerd door verschillende oorlogen en brandhaarden. Alsof die ellende nog niet genoeg was, weten we ook dat er veel lijden is dat de krantenkoppen niet haalt. En toch hebben we Kerstmis gevierd. Het feest van hoop en het feest van licht.

Paus Franciscus zei bij het Urbi et Orbi dat ‘ja’ zeggen tegen de Vredevorst betekent ‘nee’ zeggen tegen oorlog. Want in oorlog zijn geen winnaars, alleen verliezers. Hoe groter de oorlog, hoe meer verliezers. Terugblikkend op een jaar waarop de wereld in brand leek te staan, kunnen we veel verliezers herkennen. Verliezers die onze steun en gebed nodig hebben.

We hebben met Kerstmis de Vredevorst verwelkomd op aarde en in ons leven.
Paus Franciscus roept ons dan ook op om de stem van de stemlozen te zijn en onze harten te bekeren. Zo kunnen wij samen met de hele wereld ‘nee’ zeggen tegen oorlog en ‘ja’ tegen vrede.

Zo zijn we het nieuwe jaar ingegaan. Met hoop op een betere wereld. Een wereld waarin we aan de slag mogen gaan om het dubbelgebod waar te maken. Eer God met heel je hart en je naasten als jezelf. We mogen werken aan die betere wereld, want we zijn allemaal met elkaar verbonden.

Mensen over de hele wereld zijn broeders en zusters in dezelfde Katholieke Kerk. De Katholieke Kerk is universeel. Ze overstijgt cultuur, taal, afkomst, rijkdom of armoede. Iedere katholiek hoort erbij. En de mensen die niet katholiek zijn? Delen zij niet dezelfde hoop en angst als wij? Willen zij ook niet een betere wereld voor hun kinderen?

Al vanaf het begin laat God zien dat Hij er voor iedereen is. Als Jezus in de kribbe ligt komen er drie mensen op bezoek met geschenken. De traditie leert ons zelfs de namen van deze drie koningen. De drie koningen komen uit verschillende koninkrijken met verschillende culturen, maar ze zijn verenigd rond Jezus. Jezus is er voor hen, Jezus is er voor iedereen.

Samen met de hele Kerk wens ik iedereen een zalig 2024. Ik hoop en bid dat het een jaar mag worden waarin de wereld een betere plek mag zijn en God ieders hart mag verlichten en doordringen met Zijn liefde.

 

Nick Kersten
Kapelaan R.K.-parochie Heilige Stefanus

Nachtmis en kerstvieringen Kerstmis 2023...

06 december 2023
Met Kerstmis vieren wij de komst van het Licht in de wereld. Samen zullen wij de geboorte van het ki...

Nachtmis en kerstvieringen Kerstmis 2023 Nijmegen

Met Kerstmis vieren wij de komst van het Licht in de wereld. Samen zullen wij de geboorte van het kind Jezus vieren, zijn boodschap van vrede, liefde en hoop omarmen en een sfeer van vreugde en verbondenheid creëren.

Wij heten u van harte welkom om met ons deze prachtige tijd van het jaar te vieren en de ware betekenis van Kerstmis te omarmen.

Hieronder staan alle (kinder)kerstvieringen en nachtmissen in de parochie Heilige Stefanus te Nijmegen op een rijtje.

Nodig vooral ook anderen uit door dit bericht via whatsapp en sociale media te delen!

Let op: Vierde Advent en Kerstavond vallen dit jaar op één dag. Daarom vervalt de in sommige kerken de zondagsviering in de ochtend. Zie voor het actuele schema de agenda van alle vieringen.

Kinder Kerstvieringen

Zaterdag 23 december:

Zondag 24 december:

 • 16:30 uur - Agneskerk Lindenholt - Herdertjesviering/ kinderkerstverhaal
 • 19:00 uur - Petrus Canisius Molenstraatkerk - Herdertjesviering
 • 19:00 uur - Effata Dominicuskerk - Gezinsviering
 • 19:00 uur - Maria Geboortekerk - Gezinsmis

Ook leuk om te doen met de kinderen rondom kerst is de Kribjesroute in Nijmegen-West. Van 22 december 2023 tot en met 6 januari 2024 kunt u de Kribjesroute Hees wandelen of fietsen. Zie voor meer informatie https://stefanus.nl/antonius-abt.

Op Tweede Kerstdag, 26 december, is er in de Maria Geboortekerk na de mis Open kerk. Gezellig met knutsels, kerststal, muziek, warme chocomel en koekjes. Iedereen is welkom!

Avondmissen op Kerstavond

 • 19:00 uur - Agneskerk Lindenholt - Kerstviering
 • 19:30 uur - De Goede Herder - Kerstviering met nachtwake door pastoor Eduard Kimman s.j.
 • 20:00 uur - Antonius Abtkerk Nijmegen-West - Kerstviering

Nachtmissen Kerstnacht

 • 21:00 uur - Effata Dominicuskerk - Kerstviering door pastoor Eduard Kimman s.j. & zr. Nadia Kroon o.p.
 • 22:00 uur - Agneskerk Lindenholt - Kerstviering
 • 22:00 uur - Antonius van Paduakerk - Kerstviering
 • 22:00 uur - Maria Geboortekerk - Kerstnachtmis
 • 22:30 uur - Petrus Canisius Molenstraatkerk - Nachtmis door pastoor Eduard Kimman s.j.

Eerste Kerstdag

 • 9:00 uur - Maria Geboortekerk - Kerstmis
 • 10:00 uur - Antonius Abtkerk Nijmegen-West - Kerstviering
 • 10:00 uur - Antonius van Paduakerk - Woord- en Communiedienst
 • 10:30 uur -  Agneskerk Lindenholt - Kerstviering
 • 10:30 uur - Effata Dominicuskerk - Agapé viering Hoogfeest van Kerstmis
 • 10:30 uur - Maria Geboortekerk - Kerstmis met aansluitend urbi et orbi
 • 10:30 uur - Petrus Canisius Molenstraatkerk - Kerstmis

Samen Kerst 2023

En ook na de vieringen en missen laten wij niemand los: met Kerst hoort niemand alleen te zijn. Daarom organiseert de Maria Geboortekerk op Kerstdag, 25 december 2023, om 12:00 uur een feestelijke brunch voor iedereen die alleen is. Meld je aan of stuur dit door naar naasten die je dit gunt.

kerstbrunch2023

Kom Heer Jezus, Vredevorst en maak van m...

01 december 2023
Advent Uw komen vieren we.Uw komen in een wereld,die weinig van U lijkt te verwachten.Uw komen in e...

Kom Heer Jezus, Vredevorst en maak van mij Uw vredekind

Advent

Uw komen vieren we.
Uw komen in een wereld,
die weinig van U lijkt te verwachten.

Uw komen in een tijd,
die weinig raad met U weet.
U bent vermoed in weerloze kracht,
in onzichtbaar licht.

Zoveel mensen zien uit naar een ander geluid.
Uw komen ís een ander geluid. Een ander teken.
Geloof, hoop en liefde willen alsmaar weer geboren worden
als de nacht in het leven komt.

Uw komen vieren we:
U die we aanspreken met die niet uit te spreken naam:
God van mensen.


Uit: Op weg naar kerstmis, 2021


Zo begint het Adventsboekje van de Agneskerk Lindenholt. Deze tekst kunnen we vier weken tot ons door laten dringen.

Maar….durf je nog wel te vertellen dat je Advent viert, het vooruit zien naar de komst van Christus, in een wereld die steeds meer in oorlog lijkt te komen? Durf je nog uit te zien naar het Kerstkind, waarvan een van de namen Vredevorst is?

Of zeggen we (met de zusters Benedictinessen Tegelen):

Kom, Vredevorst, voor mij
en voor alle mensen die wandelen in duisternis,
die zitten in de nacht van de dood, in oorlog,
in vluchtelingenkampen,
opgesloten, verlaten, vernietigd.

Kom met uw verlossende kracht,
met de vleugels van uw barmhartigheid,
ons beschermen en dragen naar uw Vaders Hart.

Kom, Heer Jezus, langverwachte Vredevorst,
in Maria mens geworden, wordt ook mens in mij!
Blaas uw Vrede diep in mij!
zodat ieder die mij ontmoet Uw Vrede smaakt.

Kom Heer Jezus, Vredevorst en maak van mij Uw vredekind.

 

Maar wanneer we dat bidden, zullen we zelf ook aan de slag moeten gaan.

Waar kunnen we in ons eigen leven, hier in onze stad en onze wijk, in ons eigen huis, bij ons werk, bij ons sporten, of waar dan ook, vredekind worden? Het is vaak gemakkelijker om even uit je slof te schieten dan om jezelf eraan te herinneren dat je vredekind wilt zijn…

Het is vaak gemakkelijker om degene die net even anders is, niet op te merken dan je hand uit te steken. Het is vaak gemakkelijker om die ander de schuld te geven, dan je hand in eigen boezem te steken….

Kom Heer Jezus, Vredevorst en maak van mij Uw vredekind.

Wij wensen u mooie, inspirerende vieringen en een intense voorbereiding op de komst van het Kerstkind.


Bettineke van der Werf, werkgroep liturgie

Agneskerk Lindenholt

 advent wandkleed Agnes

'Together' Taizéviering in Nijmegen: sam...

12 november 2023
Op 30 september 2023 vond de ‘Together’ Taizéviering plaats; een oecumenische gebedswake die voorafg...

'Together' Taizéviering in Nijmegen: samenkomen en thuis komen

Op 30 september 2023 vond de ‘Together’ Taizéviering plaats; een oecumenische gebedswake die voorafging aan de synode. Jongeren uit heel Europa, van alle kerkelijke achtergronden, waren uitgenodigd om samen met paus Franciscus en vertegenwoordigers van verschillende kerken te bidden en waken. Mark Buck, vicevoorzitter van het parochiebestuur Heilige Stefanus, maakte het mee in Rome, waar duizenden jongeren en vele wereldkerkleiders bijeen waren.

Nadia Kroon, missionair pastor van de Effata/Dominicuskerk, organiseerde samen met Peter Nissen en andere parochianen een gelijktijdige viering in Nijmegen. Want ook hier is het een uitdaging om samen kerk te zijn over de grenzen van de eigen geloofsgemeenschap heen. Zelfs over de grenzen van je eigen twijfel en weerstanden heen.

De Taizéviering bleek een groot succes. Niet alleen qua aantallen en diversiteit aan deelnemers, maar ook voor zuster Nadia zelf. Hier vertelt zij wat deze unieke ervaring met haar gedaan heeft.

Nadia:

“Ik heb het gevoel alsof ik tussen twee werelden leef.” Ik bevond mij begin 2020 tegenover de pastoor van de eerste katholieke parochie waar ik lid van zou worden. “Aan protestanten probeer ik uit te leggen dat het katholieke geloof best meevalt, en aan katholieken dat het protestantse geloof echt niet zo vreemd is.”

Ik zat in het kantoor van deze priester na jarenlang kerkelijk werker te zijn geweest in de PKN, terwijl ik tegelijkertijd zuster was bij de Rooms-Katholieke augustinessen. Ik was opgegroeid in de Christelijke Gereformeerde en Gereformeerd Vrijgemaakte kerk en kende ook de evangelischen en oud-katholieken goed. Kortom, ik bewoog me makkelijk over kerkgrenzen heen, maar zou ik ook ergens thuis kunnen zijn? En kan dat als je het niet overal mee eens bent? Als je niet precies in één hokje past?

De pastoor antwoordde: ‘Je bent van harte welkom. En protestanten en katholieken, dat zijn niet twee werelden. Het is één wereld. Je mag die achtergrond van harte meenemen.’

Thuiskomen. Het is ergens mogen zijn zoals je bent. Deze pastoor en vele andere lieve katholieken gaven mij die kans en die ruimte. En zo zit ik jaren later op 30 september, dit keer als zuster Dominicanes en missionair pastor binnen de Stefanusparochie, in een bijzondere Taizéviering. Het is de grote oecumenische viering bij de opening van de Synode voor Synodaliteit in Rome.

Ik vier het mee vanuit Nijmegen en heb zoveel mogelijk protestanten én katholieken uitgenodigd. Ik verwacht eigenlijk een kleine groep, maar er stromen alsmaar meer mensen binnen. We komen liturgieboekjes tekort. Gelukkig heeft de Studentenkerk ons nog van extra Taizébundels voorzien. Want de mensen komen uit allerlei kerken in Nijmegen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, open, vol vreugde.

En ik, ik zit daar zielsgelukkig. Samen zingend en biddend om het waaien van de Heilige Geest. Samen in één wereld. Dankzij deze bijzondere synode, dankzij deze geweldige openingsviering voel ik in de grond van mijn hart: ik ben thuis.

Nadia Taizéviering kopie