Skip to main content

Gebed en bezinning

nick zegen

Fotograaf : R. Mangold

Aanbidding

“Een oude man zat elke dag een tijdje in de kerk. Hij had geen gebedenboek mee, zat er gewoon stil en keek naar het tabernakel. De pastoor vroeg hem, wat hij daar deed en hij zei: “Hij kijkt naar mij en ik kijk naar Hem.”

Elke werkdag is in de Maria Geboortekerk de mogelijkheid tot eucharistische aanbidding. Een tijd van stilte en gebed. In de gestalte van het brood is Christus aanwezig.

  • Aanbidding is een uitdaging: de stilte toelaten in je hart en je gedachten, het kijken naar het brood met meer of minder geloof dat het Jezus zelf is.
  • Aanbidding is een bron van troost en hoop: ervaren dat je gedragen, bemind en verlost bent.
  • Aanbidding is genezend: je mag er zijn zoals je bent – moe, teleurgesteld, twijfelend, verliefd, bang, opgelucht, gestrest,..

Tijden van stille aanbidding:

Maandag t/m vrijdag 19.30 – 22.00 uur
Donderdag ook van 16.00 – 19.00 uur

Heilig Uur

Op de donderdag vóór de 1e vrijdag van de maand is er van 19.30 – 20.30 uur het “Heilig Uur” in de dagkapel. Tijdens een geleide aanbidding overwegen wij het lijden en sterven van Jezus toen en nu.

Al eeuwenlang verzamelen gelovigen zich op deze avond om samen met Jezus te waken en te bidden. Het is een moment van stilstaan bij het lijden en de verlossing door Christus en Zijn onmetelijke liefde voor iedereen.
De traditie is ontstaan door de verering van het Heilig Hart van Jezus, dat “dat zozeer van de mensen gehouden heeft”. De meditatieteksten worden elke maand uitgekozen door priesters uit Paray-le-Monial in Frankrijk.

Mother's Prayers

Wil je graag (meer) bidden voor je kinderen en kleinkinderen? Op alle even weken op woensdag van 10 tot 11 uur komen moeders samen in de Maria Geboortekerk om te bidden. Alle moeders, oma's en ieder vrouw met een hart voor kinderen is welkom.

Mothers Prayers bestaat nu 28 jaar en is verspreid in meer dan 100 landen. Vertrouw je zorgen aan God toe!

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pater Pio gebedsgroep

Elke eerste zaterdag van de maand vindt in de Maria Geboortekerk, aansluitend aan de Eucharistieviering, de Pater Pio-gebedsochtend plaats. Iedereen is welkom!

Wil je meer weten over Pater Pio, zijn leven en spiritualiteit en de gebdsgroepen in Nederland en Vlaanderen? Zie de website van de Stem van Pater Pio (www.destemvanpaterpio.nl).

Als je je aanmeldt voor de gebedsgroep, ontvang je vóór elke bijeenkomst het infoblad.

Tijd: de eerste zaterdag van de maand van 09:00 – 11:30 uur
Locatie: Maria Geboortekerk
Kosten: geen
Aanmelden en/of informatie: Ina Verhoeven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Crossroads gebedsavond

Welkom bij de Crossroads gebedsavond - een nieuw initiatief midden in de stad! We komen om de week op woensdag van 20:00 tot 21:30 bij elkaar in de Titus Brandsma-kapel, Kroonstraat 114, 6511 DW Nijmegen

De gebedsgroep is een plek waar je God kunt ontmoeten en we samen de vreugde ervaren die God ons geeft. De avonden beginnen met een lofprijzing, maar de verdere invulling van de avond verschillen van keer tot keer. De ene keer zal er een korte input of getuigenis zijn, de andere keer zal er tijd zijn van uitwisseling of persoonlijk gebed zijn. Je bent van harte welkom om aan te sluiten!

Exodus 90

Op het hoogfeest van Maria Moeder Gods (1 januari) gaat Exodus 90 weer van start: een 90-daags voorbereidingsprogramma op Pasen voor mannen! Beknopt bestaat dit uit een set oefeningen in gebed en ascese, met het bijbelboek Exodus als leidraad. Die oefeningen tezamen vormen een stevige uitdaging, maar gelukkig kan je rekenen op de bemoediging en het gebed van je broederschap: de groep mannen waarmee je Exodus 90 onderneemt.

Ik heb de afgelopen jaren gezien hoeveel vrucht dit programma kan dragen, dus het lijkt mij mooi om deze uitdaging weer aan te gaan met een groep in Nijmegen! Als jou dat ook wat lijkt (of als je nog wat meer informatie nodig hebt), neemcontact op met mij (Jelmer) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook https://exodus90.com voor meer informatie.

Magnificat 90

Op 1 januari starten er in het hele land - ook in Nijmegen - weer groepen vrouwen die zich 90 dagen lang samen willen voorbereiden op Pasen.

Magnificat 90 is een 90-daagse reis waarbij je door middel van gemeenschap, gebed en vasten op een unieke en diepe manier toeleeft naar Pasen. Een weg waarin je dichter naar God toe mag groeien, samen met andere vrouwen.

Of je nou getrouwd bent of niet, student, moeder, oma of geen van dit alles: Magnificat 90 is bedoeld voor iedereen in elke situatie. Wekelijks kom je met je groepje bijeen, je leest een boek en je onthoudt je samen aan tussendoortjes en andere (digitale) extraatjes. Dit alles geleid door een journaal waar reflecties en opdrachten in staan.

Heb je interesse, of wil je meedoen met de groep uit de Maria Geboortekerk? Stuur Regina dan een berichtje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie is ook te vinden op https://magnificat90.nl.

Biechtgelegenheid

“Biechten is een daad van eerlijkheid en moed – een daad waarin we onszelf, en meer dan onze zonde, toevertrouwen aan de genade van een liefdevolle en barmhartige God.” Heilige Johannes Paulus II

Gelegenheid tot biecht is elke week op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 19.30 – 20.00 uur en op donderdag van 16.00 – 17.00 uur.
Natuurlijk is ook een vertrouwelijk gesprek met de priester ev. met een zegen mogelijk.

De biecht, ook wel sacrament van verzoening genoemd, is een van de zeven sacramenten van de Katholieke Kerk. In dit sacrament kan een priester in Christus' naam zonden vergeven. De biecht is gebaseerd op de woorden van Johannes: “Belijden we onze zonden, dan zal Hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad.” (1 Johannes 1:9)

De biecht vindt plaats op een zichtbare maar discrete plaats in de kerk. De afgesloten biechtstoelen worden hiervoor niet gebruikt.

Rozenkransgebed

Een priester zei een keer: sinds we de rozenkrans bidden, verandert er veel ten goede in mijn parochie. Toeval? Maria heeft vaak gevraagd de rozenkrans te bidden, in Fatima zelfs negenmaal. 

In onze Maria Geboortekerk bidden we de rozenkrans woensdags voor de mis (18.30) en donderdags na de mis van 19 uur.In de Mariamaanden mei en oktober bidden we de rozenkrans op alle weekdagen behalve donderdag om 18.30. 

Iedereen is welkom om. Indien er kinderen zijn die mee willen bidden passen we het gebed graag aan.

Alle data en tijdstippen voor het gebed vindt je ook in de weekendbrief. Verdere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.